Top lista najmanje inteligentnih pasmina pasa

Lifestyle 02. velj 202314:23
Ekaterina Gorokhova / Panthermedia / Profimedia

Prema Stanleyju Corenu, profesoru i kinološkom stručnjaku sa sveučilišta u Kanadi, autoru knjige "Inteligencija pasa", psi se mogu rangirati u 130 pasmina od najpametnijih do najglupljih, i to u pet različitih kategorija.

Ovaj popis baziran je na anketama više od 200 istraživanja o poslušnosti pasa širom SAD i Kanade.

Prema njegovim razultatima ovo je 10 najmanje inteligentnih pasmina pasa:

Afganistanski hrt

Afganistanski hrtovi su poznati po svojoj elegantnoj ljepoti, gustoj, svilenkastoj, lepršavoj dlaki i frizuri na koju bi svatko bio ljubomoran.

Međuitm, ova pasmina nije poznata po svojoj inteligenciji. Stručnjaci iz Američkog kinološkog saveza (AKC) nazivaju je “posebnom pasminom za posebne ljude”. Afganistanski hrt ima posebno nisku inteligenciju poslušnosti, termin koji se odnosi na sposobnost učenja od ljudi. Prema Corenu pasmini je trebalo više od 80 ponavljanja da bi shvatili novu zapovijed. Pasmina je također poslušala prvu zapovijed u manje od 25 posto slučajeva.

Ardea / Profimedia

Afganistanski hrt je prvenstveno vrsta lovačkih pasa, što znači da su uzgajani za lov koristeći brzinu i vid. Dakle, možda sposobnost učenja zapovijedi nikada nije bila dio njihovog genetskog ili evolucijskog sastava.

Basenji

Basenji ili “afrički pas koji ne laje” nalazi se na drugom mjestu, što znači da pasmina također nije toliko vješta u reakcijama na ljudske zapovijedi. Basenji nije poznat po svojoj poslušnosti i prije se može vidjeti kako žvače namještaj kada je prepušten sam sebi. Ne voli biti sam i često može biti destruktivan.

Tierfotoagentur / Alamy / Alamy / Profimedia

Međutim, ova pasmina se često opisuje kao inteligentna u drugim aspektima, kao što je sposobnost donošenja odluka koje prate njene vlastite interese, kao što je dobijanje hrane.

Basenji je izbirljiv i čistit će se slično kao mačka, ali je možda najpoznatiji po tome što ne može lajati. Umjesto toga ispušta čudan zvuk nalik cvrkutanju.

Buldog

Buldog je dugo bio simbol britanskog nacionalnog duha, ali je njegova inteligencija prilično niska. Generalno, buldozi mogu biti tvrdoglavi i naučit će samo nekoliko zapovijedi pa se vlasnicima savjetuje pažljiv odabir pri dresuri.

TONY CAMACHO / Sciencephoto / Profimedia

Veterinari su ranije upozoravali da buldog pati od raznih bolesti i deformiteta, uglavnom zbog stoljeća parenja srodnih životinja. Buldog ima reputaciju lijenosti, ali pasmina uživa u redovnom vježbanju.

Chow Chow

Chow Chow je porijeklom iz Kine gdje je povijesno uzgajan zbog mesa i krzna, kaže profesor Coren i dodaje da se ova pasmina smatra previše jednostavnom.

Prema izveštaju Guardiana iz 2003. godine, Chow Chow se teško ozlijedio kad je skočio s prozora na drugom katu u Lancashireu nakon što ga je prepao avion.

Mark Raycroft / Minden Pictures / Profimedia

Ruski hrt

Sljedeća pasmina je ruski hrt koju Američki kinološki klub opisuje kao “nezavisnu i ponekad tvrdoglavu”.

Međutim, oni su poznati po svojoj nježnoj i gracioznoj prirodi, zbog čega su na glasu kao “aristokratski psi”.

Ardea / Profimedia

Pas svetog Huberta

“Bloodhound”, šesta najneinteligentnija pasmina na popisu, ima dugačko, naborano lice s opuštenom kožom i lepršavim ušima.

Ova pasmina je nemilosrdna i tvrdoglava kada je u pitanju praćenje mirisa. Ova osobina ga vjerojatno čini posebno sklonim odvraćanju pažnje od zadataka poslušnosti.

Farlap / Alamy / Alamy / Profimedia

Ostali psi na dnu popisa profesora Corena su Shih Tzu, baset, mastif, bigl i pekinezer, prenosi Nova.rs.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.