Nekim influenceri na TikToku tvrde da je prokuhavanje drvenih kuhača dobar način za njihovo čišćenje jer se tako mogu riješiti tvrdokorne mrlja, ali i štetni mikrobi koji se zadržavaju na prirodnom materijalu. No, je li to doista istina?
Otkako je prije šest godina ušao u sferu društvenih medija, TikTok je postao virtualna audiovizualna enciklopedija u kojoj možete pronaći ponešto za svakog. Platforma sadrži razne vrste savjeta i trikova, uključujući one za održavanje kuhinje. Postoji mnogo korisnih savjeta, ali postoje i mitovi.
Stoga ne čudi da su se mnogi zapitali je li istina ili mit korist od prokuhavanja drvenih kuhača i žlica.
Nicole Jaques, autorica videa, kaže da drvene kuhače i žlice sadrže tekućinu, bakterije i masnoće, a najbolji način da ih se riješite je kuhati ih u vodi 20 minuta.
Na videu je voda nakon provedenog postupka zamućena i tamne boje, a u njoj pluta nešto što izgleda kao ulje i komadići hrane. Korisnicima je preporučila ponoviti ovaj postupak jednom mjesečno.
Što kaže struka?
Brad Bernhart, vlasnik tvrtke Early Wood Designs koji već godinama proizvodi kuhinjski pribor od prirodnih materijala, ponajviše drva, rekao je da prokuhavanje jako dobro čisti suđe, ali nije savršeno rješenje.
“Kuhanje posuđa ne samo da uklanja sve ostatke hrane i umaka, već također izvlači sva ulja ili vosak koji su s razlogom korišteni za obradu”, rekao je Bernhart.
Osim toga, drveno posuđe se može iskriviti ili popucati od visoke vrućine i prekomjerne vlage.
“Kada drvo upija vodu, ono se širi. Kad se drvo osuši, ono se skuplja. Podmazivanje posuđa voskom sprečava taj proces, ali u slučaju kuhanja drvo će upiti što je moguće više vode. Dakle, kad ih nakon toga osušite, mogu nastati pukotine.”
Trebate li onda kuhati drvene žlice?
Prema Bernhartu u redu je ponekad na pari “oprati” posuđe, ali nije preporučljivo to činiti jednom mjesečno. “Mislim da mogu reći da ovo radim jednom ili dva puta godišnje”, rekao je.
Ako ipak odlučite prokuhati drvene kuhače i žlice, Bernhart predlaže da ih snažno istrljate grubom stranom spužvice ili metalnom spužvicom. Tako ćete ukloniti sve viškove hrane.
Ovo će ukloniti sva podignuta zrna. Nakon toga ih premažite mineralnim uljem ili voskom kako bi opet bili kao novi, piše Cookist.
N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.