Trgovački trik: Znate li zašto se naranče prodaju upakirane u crvenu mrežicu?

Lifestyle 14. tra 202316:08 1 komentar
Pixabay

Naranče u crvenoj, limuni u zelenoj mrežastoj vrećici redoviti su prizor u trgovinama. No, zašto je vrećica crvene boje? Izgleda kako boja igra veliku ulogu u ovoj priči.

Samo rijetko kad je mrežica u kojoj se nalaze naranče bilo koje druge boje osim crvene. Ta boja je odabrana namjerno, kao i ostale stvari u trgovini koje nas pozivaju na kupnju.

Na moge od njih rijetko obraćamo pažnju iako smo ih svjesni, ali baš ništa u trgovinama nije slučajno.

Mrežica crvene boje je pametan trgovački optički trik, koji se zove Munkerova iluzija, a koji pomaže pri uvjeravanju potrošača na kupnju i igra jako veliku ulogu u tome hoćete li se doista odlučiti na kupnju naranči, limuna ili nekih drugih, slično zapakiranih proizvoda.

Naime, kada su naranče i mandarine u crvenoj mreži, djeluju narančastije, svježije i ukusnije.

Ništa drugačije nije ni s grejpom, mandarinama i limunom koji su pakirani u zelene mreže, iz potpuno istog razloga.

Ovaj trik napravljen je na ideji Mankerove iluzije, optičke iluzija koja tjera mozak da obradi određenu boju u odnosu na okolnu boju.

U ovom slučaju crvena ili zelena boja mreže utječe na to kako percipiramo zapakirano voće, piše Danas.rs.

No tu trikovi i iluzije ne prestaju

Marketinški stručnjaci koriste mnoge trikove i optičke iluzije kako bi potrošače uvjerili na kupnju. Sve od pločica na podu ili zidova do proizvoda i postavljanja hrane. Sve je osmišljeno do posljednjeg detalja. Važnu ulogu ima i glazba koju možete čuti u trgovinama.

Psiholozi su otkrili da kupci prilagođavaju korake tempu glazbe, zbog čega se dulje zadržavaju u trgovini, a to naravno povećava mogućnost kupnje više proizvoda i hrane.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram