Umor nakon obroka: Zašto nam se događa i kako ga se riješiti?

Lifestyle 30. sij 202406:45 0 komentara
Pexels

Jeste li ikada pojeli obilan doručak ili zdravu večeru nakon kojih ste se osjećali tromo i pospano umjesto da ste puni energije? Osjećaj umora nakon jela je poprilično velik napor, pogotovo kada vas hrana koja je trebala biti gorivo, naizgled izda. Nastavite čitati kako biste saznali više o tome zašto se ovo događa.

Osjećaj umora nakon jela prilično je čest, uglavnom zato što probava obroka predstavlja puno posla.

“Ako bolje razmislite, naše tijelo je dobro podmazana tvornica”, kaže dijetetičarka Melissa Prest za Prevention.

“To funkcionira ovako: hrana ulazi i kreće se pokretnom trakom. Različiti strojevi rade na razgradnji hrane, pakiranju za određene svrhe i otpremanju na mjesta koja pomažu vašem tijelu da nastavi raditi svoj posao. Očito, ovo oduzima puno energije, zbog čega se netko može osjećati umorno”, dodala je.

Također, inzulin, hormon koji proizvodi gušterača i koji kontrolira šećer u krvi, ima veliki utjecaj na razinu energije nakon što jedete.

“Kada žvačete, razina inzulina raste kako biste bili sigurni da je razina šećera u krvi tamo gdje bi trebala biti”, objasnila je Prest, dodajući: “Kad se taj posao završi, razina inzulina opada, što može učiniti da se ljudi osjećaju umorno. To je normalan proces i pospanost ne bi trebala trajati dugo.”

Kako se riješiti umora?

Kako bi se izbjegao umor nakon obroka, Prest predlaže uključivanje mješavine složenih ugljikohidrata, zdravih masti i nemasnih proteina u svaki obrok, te odabir hrane koja ima manje zasićenih masti, hranu bogatu vlaknima i minimalno prerađenu hranu.

Preporuča se i lagana tjelesna aktivnost, kao i konstantna hidratacija.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!