Utječe li vaš način života na vaše mentalno zdravlje?

Lifestyle 10. pro 202308:29 0 komentara
Pixabay/Ilustracija

Alzheimerova bolest, sveprisutni neurodegenerativni poremećaj koji pogađa milijune diljem svijeta, sve je veća briga populaciji koja stari. Znanstvenici istražuju čimbenike koji pridonose ovom stanju, fokusirajući se na duboku vezu između načina života i kognitivnog zdravlja.

​Bitan je izbor prehrane

Utjecaj prehrane na kognitivno zdravlje postao je središnji fokus istraživanja Alzheimerove bolesti. Obrasci prehrane bogati voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i zdravim masnoćama obećavaju u smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti. Nasuprot tome, prehrana s visokim udjelom zasićenih masti i šećera često se povezuje s povećanim rizikom od kognitivnog pada. Prevalencija prerađene i brze hrane u urbanim područjima može doprinijeti stanjima poput pretilosti i dijabetesa, stvarajući okruženje pogodno za razvoj Alzheimerove bolesti. Stoga promicanje tradicionalne prehrane lokalnog porijekla i smanjenje ovisnosti o prerađenoj hrani može biti ključ za očuvanje kognitivnog blagostanja, prenosi Times of India.

Vježbajte

Iako je utjecaj prehrane na rizik od Alzheimerove bolesti značajan, ulogu tjelesne aktivnosti ne treba podcijeniti. Redovita tjelovježba pokazala se kao moćan alat protiv kognitivnog pada. Bavljenje aktivnostima koje ubrzavaju otkucaje srca ne samo da poboljšava zdravlje kardiovaskularnog sustava, već također potiče neurogenezu, rast novih neurona u mozgu. Ovaj neuroprotektivni aspekt vježbanja može značajno pridonijeti smanjenju rizika od Alzheimerove bolesti. Štoviše, tjelesna aktivnost povezana je s boljim raspoloženjem i smanjenom razinom stresa, a oboje je ključno za održavanje kognitivnog zdravlja.

Izvan znanstvenih zamršenosti, veza između načina života i Alzheimerove bolesti naglašava temeljnu istinu, naši izbori su važni. Usvajanje načina života koji daje prioritet hranjivoj prehrani i redovitoj tjelovježbi ne odnosi se samo na tjelesno blagostanje; to je proaktivni štit protiv kognitivnog pada.

Kakav bi trebao biti pristup?

U potrazi za uravnoteženim i zdravim životom, bitno je prepoznati da su um i tijelo neodvojivi entiteti. Holistički pristup koji uključuje i pažljivost prehrane i tjelesnu aktivnost ključan je za očuvanje kognitivnih funkcija i smanjenje rizika od Alzheimerove bolesti. Veza između prehrane, tjelovježbe i Alzheimerove bolesti služi kao dirljiv podsjetnik da naše svakodnevne odluke odjekuju našim tijelima i umovima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!