subota 7. lipnja 2025.
Varaždinski cipelcug – sedam restorana, sedam slijedova, sedam vina

Dobrodošli na manifestaciju koja će vas upoznati s baštinom Varaždina, grada čiji svaki kutak nosi priču o prošlosti koja je neminovno utkana i u njegovu bogatu tradicijsku kuhinju.
Renomirani restorani i Kavana koji sudjeluju u ovom događanju dio su projekta Okusi hrvatske tradicije – Okusi tradicije varaždinskoga kraja.
Za vas smo zajedno s njima pripremili ovaj cipelcug svojevrsnu avanturu koja istražuje Varaždin kroz njegovu kulturnu i kulinarsku baštinu nudeći užitak blagovanja kroz osobitost tradicionalnih recepata i suvremenih kulinarskih tehnika.
Pridružite nam se u ovoj kombinaciji kulinarskih doživljaja i zanimljivih otkrića koja obećavaju nezaboravno iskustvo za sva čula. Ispunite dan jednim novim doživljajem. Laganom vođenom šetnjom gradom kroz koju ćete Varaždin upoznati na drugačiji način, a sve to, u skladu s varaždinskom tradicijom blagovanja, oblikovati u jedinstveni ručak od sedam slijedova. Dodatno, svaki ćemo slijed obogatiti čašom odabranog vina.
Što vas očekuje?
Laganom šetnjom posjetitićemo sedam renomiranih varaždinskih ugostiteljskih objekata u kojima za vas šefovi pripremaju kulinarski doživljaj inspiriran i kreiran na podlozi tradicije i osobitosti lokalnih namirnica.
Sve ćemo započeti u Restoranu hotela Varaždin gdje nas u priču uvode s okusima klipića, jednog od simbola varaždinskog kulinarskog umijeća te s tri namaza – namazom od bučinih sjemenki, od svježeg sira i namazom od čvaraka.

Dvadesetak minuta kasnije u Restoranu Garestin, kao toplo predjelo očekuju nas Domaći trganci s raguom od telećeg mesa i svježih vrganja.

Šetnju nastavljamo do Restorana Šanjek koji će poslužiti tradicijsko jelo na žlicu Gulaš bake Šanjek, gulaš od junećeg mesa s noklecima, koji se obvezno po tradiciji u ovom objektu blaguje uz čašu dobrog gemišta.

Nastavljamo šetnju do središta grada i Restorana Verglec gdje ćemo otkriti priču o imenu restorana, a potom okusiti Varaždinsko pečenje s hajdinom kašom, tradicijsko jelo varaždinske građanske kuhinje.

Prije nego što nastavimno s blagovanjem glavnih jela obići ćemo Županijsku palaču i njen posjetiteljski centar. Potom ćemo kratko prošetati središtem grada do Restorana August koji se smjestio tik do Gradske tržnice. Šef kuhinje pripremiti će nam Pureća prsa punjena mlincima u omotaču od domaćeg špeka.
Slijedi šetnja do Restorana Bedem, jedinog varaždinskog restorana s Michelin preporukama, u kojem nas očekuje specijalitet kuće Svinjeći file u krusti od bučinih sjemenki s pireom od buče. I ovdje, kao i u svim prethodnim restoranima, blagovanje ćemo začiniti čašom odabranog vina.
Staro je pravilo da svaki ručak završava desertom. Tako će i naša šetnja, nakon što prošećemo bedemima Staroga grada, i napravimo pokoji selfi uz jednu od najpoznatijih varaždinskih atrakcija, završiti u Kavani Grofica Marica na središnjem varaždinskom trgu, popularnom Korzu. Ovdje nas čekaju osvježavajući slatki okusi iz nekadašnje varaždinske plemenitaške kuhinje, okusi Pavlove s kremom od vanilije i sa sezonskiom voćem uz izbor čaše Traminca ili Kave.
I na kraju našeg druženja, preostaje još da u svakoj grupi najsretnijim sudionicima našeg prvog varaždinskog kulinarsko-vinskog cipelcuga podijelimo nekoliko nagrada.
Šetnja s blagovanjem i usputnim upoznavanjem najzanimljivijih varaždinskih znamenitosti i osobitosti traje 5:30 sati od čega na šetnju otpada oko dva sata. Maksimalan broj sudionika grupe je 15 osoba.
Vrijeme polaska
- 1. grupa u 10:00 sati
- 2. grupa u 10:45 sati
- 3. grupa u 11:30 sati
Mjesto polaska
- Hotel Varaždin, Trg Kralja Petra Svačića 1a.
Parkiranje automobila moguće na obližnjim parkirnim mjestima u naposrednoj blizini hotela (Kolodvorska ulica, Ulica Julija Merlića ili na parkiralištu pokraj Željezničkog kolodvora - magazin).
Dolazak najkasnije 10-15 minuta prije utvrđenog termina grupe.
Svaka grupa tijekom cijelog obilaska ima svog pratitelja.
Ulaznice možete kupiti u sustavu Eventim: https://www.eventim.hr/hr/ulaznice/varazdinski-cipelcug-varazdin-hotel-674042/event.html
Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?
Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare