Vječno pitanje: Koliko često treba mijenjati ručnike?

Lifestyle 01. tra 202307:01
Pixabay

Za mnoge mijenjanje ručnika jednom tjedno je norma. Nakon lijepog, vrućeg tuširanja, čisti smo, pa bi nam i ručnik trebao biti dobar neko vrijeme, zar ne? Ipak nije baš tako.

Iako se vaše tijelo osjeća svježe nakon ugodnog, toplog tuširanja ili kupanja, prosječni ručnik tijekom brisanja skupi na desetke milijuna mrtvih stanica kože, kao i sve gljivice ili bakterije koje su preživjele tuširanje. Budući da intimni dijelovi također dolaze u dodir s ručnicima, urinarni i analni sekreti također se brzo prenose na ručnik.

A, ako vam to nije dovoljno, evo još malo neugodnih informacija: većina WC-a nije tako daleko od tuša, a poznato je da kapljice vode iz WC školjke dopiru nadaleko i naširoko tijekom ispiranja ostavljajući vaš vlažan, obješeni ručnik u kupaonici u opasnosti.

Kad već govorimo o vlazi, svaki put kad ostavite ručnik da se osuši, na svakom mokrom ili vlažnom dijelu ručnika nesmetano se razmnožavaju bakterije. Vlažna atmosfera koja je uobičajena u kupaonicama savršena je za poticanje rasta plijesni i drugih nepoželjnih stvari.

Održavanje ručnika nije toliko teško

Srećom, održavanje ručnika nije baš raketna znanost, samo zahtijeva malo više truda nego što ga većina ljudi ulaže. Stručnjaci preporučuju da ručnik objesite na način da se može potpuno osušiti. Odnosno, da ga ne bacate na vlažnu hrpu ili zgužvanog na podu kupaonice. Također, otvaranjem prozora ili uključivanjem ventilatora u kupaonici potaknite cirkulaciju zraka i brže sušenje ručnika.

Ako u bilo kojem trenutku ručnik počne neugodno mirisati, na njemu se vjerojatno već počela razvijati plijesan, a ručnik onda treba oprati na višim temperaturama.

Čak i ako slijedite sve ove korake, ne koristite ga više od tri puta bez temeljitog pranja ručnika i obavezno koristite toplu ili vruću vodu s deterdžentom, po mogućnosti zajedno s izbjeljivačem odgovarajuće boje.

Ako budete slijedili ove korake moći ćete nakon tuširanja koristiti svoje ručnike bez straha, piše Howstuffworks.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.