Vodoinstalater upozorava: Ako čujete ove zvukove iz bojlera, nipošto ih ne ignorirajte!

Lifestyle 21. svi 202406:41 0 komentara
N1

Vodoinstalaterski stručnjak upozorio je vlasnike kuća na zvukove bojlera koje ne bi smjeli ignorirati. Iako nije svaka buka razlog za zabrinutost, Kerr ističe određene zvukove na koje treba pripaziti i napominje: "Svaka od njih ima svoje razloge" - siktanje, kucanje, grgljanje i lupanje su na vrhu popisa.

Andy Kerr, osnivač i izvršni direktor tvrtke BOXT, poručuje vlasnicima bojlera da budu oprezni ako njihov počne ispuštati nepoznate zvukove, savjetujući brzu reakciju kako bi se spriječile potencijalne nesreće.

Rekao je: “Zapamtite, nikada ne pokušavajte ništa sami popraviti ako niste sigurni. Uvijek biste trebali pozvati stručnjaka ako posumnjate u zvukove koji dolaze iz vašeg bojlera.”

“Obično se problemi koji uzrokuju buku vašeg bojlera mogu brzo riješiti. No ako je vaš bojler star i spreman za zamjenu, postoji mogućnost da je problem nešto ozbiljniji. U tom slučaju možda je vrijeme za novi bojler.”

Zviždanje/šištanje/visok zvuk

Kada je riječ o zviždanju, siktanju ili visokoj buci, Kerr ističe kuhanje vode kao potencijalnog krivca. Ovaj fenomen se događa kada se protok vode unutar bojlera uspori, uzrokujući pregrijavanje i ključanje vode, što dovodi do karakterističnog zvuka kotlića, prenosi Wales Online.

Često ovaj problem proizlazi iz problema s cirkulacijom, što ukazuje na to da se voda ne pumpa ili ne cirkulira ispravno. Takvi simptomi mogu ukazivati na neispravnu pumpu ili šire probleme u sustavu centralnog grijanja.

Kuhanje vode može biti značajan problem koji zahtijeva pozornost inženjera za sigurnost plina. Uobičajeni uzroci uključuju nakupljanje kamenca, curenje bojlera ili sustava s neispravnom razinom vode, neispravan termostat koji uzrokuje pregrijavanje bojlera i neispravnu pumpu.

Kucanje

Ako primijetite zvuk škljocanja ili lupkanja, to može značiti da vaš bojler ima poteškoća s paljenjem. To može biti zbog kvara paljenja.

U takvim slučajevima nije preporučljivo pokušavati sami riješiti problem. Umjesto toga, nazovite Plinaru jer bi problem mogao biti povezan s opskrbom plina.

Grgljanje/kapanje/klokotanje

Iako mogu postojati i drugi razlozi, klokotanje obično uzrokuje zarobljen zrak u vašem radijatoru. Ponekad je zvuk klokotanja iz vašeg bojlera samo kretanje tople vode, tako da nema razloga za brigu.

Međutim, ako se zvuk nastavi i postane učestaliji, savjetujemo vam da provjerite sljedeće:

Odzračite radijator: Klokotanje može potjecati od uređaja spojenog na kotao, poput radijatora. Nakon odzračivanja radijatora provjerite tlak u bojleru i po potrebi ga dopunite.

Smanjenje tlaka u bojleru može dovesti do dodatnih problema. Ako šumovi potraju, problem je negdje drugdje.

Provjerite tlak vode: nizak tlak vode mogao bi biti krivac za klokotanje. To možete provjeriti na manometru u ormariću bojlera.

Ako je brojčanik u crvenom dijelu, to znači da je tlak prenizak i vaš bojler treba ponovno staviti tlak.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!