Vremeplov o dobu u kojem su živjeli Staljin, Hitler, Tito i Freud

Lifestyle 11. pro 202311:46 0 komentara

Novinar i putopisac Giovanni Vale, koji devet godina živi i radi u Hrvatskoj kao dopisnik, u Novom danu s Mašenkom Vukadinović je govorio o nastavku projekta "Extinguished countries". Riječ je o putopisnom vodiču kroz zemlje nekadašnjeg Habsburškog carstva. Projekt pomaže i crowdfunding kampanjom na Kickstarteru.

“Ideja je počela prije nekoliko godina. U Zagrebu radim kao dopisnik i kao pisac. U Dubrovniku sam promatrao tisuće turista kako dolaze zbog lokacija snimanja ‘Game of thrones’. Pomislio sam da bi trebalo ljude vodičem privući u zemlje koje su nekad bile dio moćnog carstva”, rekao je Vale objašnjavajući kako je prva knjiga koju je objavio 2021. bila o Mletačkoj republici.

“To je jadranska priča. Nismo slijedili današnje granice, već se fokusiramo na republike, kraljevine i carstva iz prošlosti. Da bi tu knjigu predstavili krenuli smo biciklima iz Bergama, to je nekad bio najzapadniji dio Mletačke republike, prošli smo 287 kilometara”, otkriva.

“Što se tiče Habsbuškog carstva, različito ga pamte zemlje. Trinaest je tu zemalja. Mađari imaju traume, u Hrvatskoj je to prilično pozitivno. Ostavljeno je nevjerojatno naslijeđe. Od pruge do kulturne baštine. U Opatiji je počeo turizam. Tu je i gastronomija, znate onaj izraz knedla u grlu? Pamtimo Jozefinu, vojsku… Pamtimo Belle epoque. Beč je tada bio jedan od najvažnijih gradova na svijetu. Staljin, Hitler, Tito, Freud i Trocki živjeli su u istom vremenu pa i istom gradu. Riječ je o 13 država.

Ovo što je ostalo od Habsburškog cartsva zanimljivo je za istražiti i vidjeti na koji način to utječe na europski identitet. Istražujemo kulturnu baštinu kroz intervjue, karte, ilustracije i podcastove, fokusirajući se na ono što nas spaja, a ne na ono što nas razdvaja”, govori Vale.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

#related-news_0

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!