Vrsta ribe koja sprečava srčane bolesti i visok tlak, ima nevjerojatno svojstvo

Lifestyle 16. tra 202220:45 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Šunka je možda simbol Uskrsa, ali bakalar obilježava Veliki petak. Priprema se u mnogim domaćinstvima, a ova poslastica sa sjevernog Atlantika bogata je hranjivim tvarima. Bakalar može težiti i do 200 kilograma i živjeti do 20 godina. Zbog prekomjernog izlova, sada je zaštićen propisima o ribolovu koji imaju za cilj povećati njegovu populaciju, dok je i dalje dopušteno pecati ga.

Koje su prednosti konzumiranja bakalara?

Gdje početi?

Ova poslastica sadrži puno vitamina, minerala i zdravih masti. Bogat je vitaminom B12, koji je važan za zdravlje živčanog i cirkulatornog sistema. Također, vitamin B12 sprečava anemiju tako što održava crvena krvna zrnca u dobrom stanju.

Smanjuje kolesterol

Bakalar, kao i mnoge vrste ribe, bogat je omega-3 masnim kiselinama. Našem tijelu su potrebne ove esencijalne masti, ali ne može ih samo proizvesti pa je važno da ih unosimo hranom. Dobijanje dovoljno omega-3 masnih kiselina može pomoći u smanjenju triglicerida, vrste nezdravog kolesterola.

Drži krvni tlak pod kontrolom

Studije su pokazale da konzumiranje omega-3 masnih kiselina može smanjiti krvni tlak, kao i rizik od srčanih bolesti. Pored toga, redovni unos omega-3 masnih kiselina je bolji za kontrolu krvnog tlaka nego smanjenje unosa soli.

Smanjuje rizik od srčanih oboljenja

Pokazalo se da jedenje puno ribe smanjuje smrtnost od koronarne bolesti srca do 30 posto. Konzumiranje ribe poput bakalara najmanje jednom tjedno također smanjuje rizik od srčanih bolesti i moždanog udara. I to zbog omega-3 masnih kiselina.

Studija koju su proveli stručnjaci s Harvarda navodi da unos ribe doprinosi poboljšanju električnih svojstava srčanih stanica i također štiti od abnormalnih srčanih ritmova.

Uz sve prednosti koje riba ima, vjerojatno je najvažnije da brzo popravi svoje zdravlje. Studija provedena na pacijentima koji su konzumirali riblje ulje pokazala je poboljšanje funkcije srca za samo dva tjedna.

Poboljšava funkciju mozga

Ako tražite hranu koja će vam održati mozak u formi, izaberite bakalar. Konzumiranje ribe dva do tri puta dnevno tijekom tjedna bi osiguralo 380 miligrama EPA i DHA dnevno (omega-3 masne kiseline).

U studiji objavljenoj u časopisu Neuron, istraživači sa sveučilišta u Kaliforniji objavili su da prehrana bogata DHA masnim kiselinama smanjuje utjecaj gena koji je povezan s razvojem Alzheimerove bolesti. Također, normalni nivoi folata i vitamina B12 u krvi su povezani sa smanjenim nivoima demencije ili drugim kognitivnim oštećenjem.

Može smanjiti rizik od raka

Bakalar ima još jedno čudesno svojstvo. Naime, namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama mogu pomoći u smanjenju rizika od raka debelog crijeva, a bakalar je bogat ovim važnim hranljivim materijama. Svakodnevna konzumacija ribljeg ulja može pomoći u usporavanju širenja raka debelog crijeva u ranim stadijima bolesti, ali se preporučuje konzultacija s liječnikom prije uzimanja dijetetskih suplemenata.

Nutritivne vrijednosti

Bakalar je izvor proteina s niskim sadržajem masti, što ga čini odličnim izborom za ljude koji žele smanjiti unos masti i poboljšati zdravlje srca. Sadrži značajnu količinu joda, koji je važan mineral za rad štitne žlijezde i pomaže joj da regulira hormone, prenosi B92.

Konzumiranje dovoljno joda može pomoći u sprečavanju problema kao što su struma i simptomi hipotireoze.

Uz to, bakalar je odličan izvor:

  • Vitamina B12
  • Niacina
  • Fosfora
  • Selena
  • Omega-3 masnih kiselina
  • Joda

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!