Zašto biste čašu za četkice za zube trebali redovito prati?

Lifestyle 16. lip 202116:30 0 komentara
Sanibell BV/ Unsplash

Mnogi upravo ovaj predmet preskoče prilikom čišćenja kupaonice.

Držač za četkice ili čaša u kojoj ih držite među najprljavijim je stvarima u kupaonici. A često upravo te predmete zanemarujemo prilikom čišćenja.

U jednoj studiji je testirano 30 površina u 22 kuće. Među njima je bilo u 6 površina u kupaonici. Rezultati su pokazali da su na 27% daski za wc pronađene plijesan i gljivice, dok je isto pronađeno na čak 64% držača za četkice.

Od ukupnog broja testiranih držača za četkice na njih 27% posto nađena je koliformna bakterija koja može ukazivati na prisutnost fekalija, a na njih 14% pronađene su stafilokok.

“Držači za četkice ili čaše u kojima ih držite pružaju mnoge uvjete koji mikrobima trebaju. Tamno je, vlažno i ne čisti se dovoljno često”, rekla je Lisa Yakas, mikorbiologinja.

Kako fekalne bakterije dospiju do četkica?

Ako vas zanima kako fekalne bakterije uopće mogu dospjeti u držač za četkice, odgovor je prilično jednostavan. Vodu u WC-u puštate bez da prije toga spustite dasku pa se te čestice lako prošire cijelom prostorijom.

Površine u kupaonici koje bismo trebali najčešće čistiti uključuju wc, umivaonik, slavine, ručke i čašu za četkice. Trebali bi ju  oprati sapunom i vodom ili je staviti u perilicu suđa. Što se četkice tiče, pak, nju biste trebali namočiti u otopinu vodikovog peroksida ili vodicu za ispiranje usta. To bi trebalo ubiti većinu bakterija, piše Eat this.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!