Zašto đumbir ne bi svi trebali jesti svaki dan?

Lifestyle 14. sij 202408:31 0 komentara
Pixabay

Budite oprezni kod dodavanja sirovog đumbira jelima, jer se često može pretjerati s količinom namirnice ako ju ribate.

Iako se ističe kao začin koji ima brojna pozitivna svojstva, đumbir ipak nije dobro koristiti prečesto, pogotovo ne svakodnevno.

To se posebno odnosi na neke skupine ljudi koji imaju određenih zdravstvenih problema, kod kojih upotreba đumbira može biti i kontraindicirana, pogotovo ako se koristi u tinkturama ili lijekovima u kojima je njegov udio visoko koncentriran, upozorava Josip Rešetar, mag. nutricionizma iz savjetovališta Nutricionizam.hr.

“Mogli bismo reći da kod mlađih i zdravih ljudi koji nemaju nikakve kronične bolesti, primjerice do 35 ili 40 godina, češća konzumacija đumbira najčešće neće biti opasna ili imati negativne posljedice, no kod ljudi starijih od te dobi koji često već imaju neku dijagnozu svakako je potreban oprez, jer njegov učinak u nekim slučajevima može biti i vrlo štetan.”

Na primjer, đumbir potiče razrjeđivanje krvi, što može biti opasno za ljude koji piju lijekove protiv zgrušaanja krvi, jer može izazvati krvarenje. To je razlog zbog kojeg se i trudnicama savjetuje da ga koriste s oprezom i u vrlo malim količinama kad si trebaju pomoći kod jutarnjih mučnina, piše 24sata.hr.

Također, đumbir se ‘sudara’ s nekim vrstama lijekova protiv povišenog tlaka, a kako djeluje i na snižavanje šećera u krvi, kod dijabetičara koji koriste lijekove ili inzulin može otežati kontrolu šećera u krvi i dovesti do hipoglikemija. Ako šećer regulirate samo prehranom, utjecaj možda neće biti tako velik, no ipak ne treba pretjerivati s dodavanjem đumbira.

“Kako đumbir potiče proizvodnju žuči, može izazvati probleme kod ljudi koji imaju žučne kamence te negativno utječe i ako postoje problemi sa bubrezima”, upozorava Rešetar.

Dodaje kako se slična upozorenja mogu istaknuti i za mnoge druge biljke ili biljne pripravke koje često smatramo ljekovitima, pa je prije njihovog korištenja uvijek važno posavjetovati se s liječnikom, nutricionistom ili farmaceutom o mogućim komplikacijama ako već imate neke zdravstvene probleme ili koristite lijekove za kronične bolesti.

“Uvijek je dobro provjeriti sa stručnjakom ima li smisla piti to što vam se čini da bi bilo dobro, jesu li te biljke ili preparati za vas sigurni i mogu li imati pozitivne efekt na vaše zdravlje. To su tri pitanja koja bi uvijek trebalo raščistiti prije korištenja bilo kakvih biljnih pripravaka “, savjetuje nutricionist.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!