Zašto mačke ližu ljude? Ovo su baš čudni razlozi

Lifestyle 06. velj 202408:29 0 komentara
Pexels

Lizanje, mačke su apsolutno opsjednute ovom radnjom. Zapravo, istraživanje pokazuje da odrasla domaća mačka može provesti do osam posto budnih sati ližući svoje tijelo.

Lizanje također može imati važnu društvenu ulogu kod mačaka, a odrasle jedinke često ližu jedna drugu neposredno prije kopulacije, piše Science Focus.

Ali što je s lizanjem ljudi: zašto mačke ližu ljude?

Dobra vijest: nema dokaza da vas mačka zavodi.

Loše vijesti: znanstvenici i stručnjaci za ponašanje mačaka nisu sasvim sigurni zašto vam mačka liže ruku ili lice.

No, iako ne postoji opći i definitivan razlog za ovakvo ponašanje, postoji nekoliko teorija zašto domaće mačke ližu ljude.

Zašto mačke ližu ljude?

Ne postoji niti jedan razlog zašto mačka liže ljude. Međutim, postoje tri glavne teorije o tome zašto domaće mačke pokazuju ovakvo ponašanje:

– Pokazuju da vam vjeruju

– Pristupaju biokemijskim informacijama s vaše kože

– Označavaju vas kao dio imovine

Teorija povjerenja

Da, postoji mogućnost da vas mačka poliže kako bi pokazala da joj vjerujete. Ili barem da pokaže da te ne smatra ozbiljnom konkurencijom.

“Ova vrsta lizanja slična je ponašanju mačke s mačkom poznatom kao alogrooming, što je zapravo međusobno dotjerivanje. Mačka će to naučiti od svoje majke dok je vrlo mlada, slijepa i gluha. Majka to čini uglavnom kako bi očistila mačiće i ojačala društvene veze,” kaže dr. David Sands, stručnjak za psihologiju životinja s više od 25 godina kliničkog iskustva.

“Zbog ovakvog majčinskog ponašanja odrasle mačke ližu samo one mačke kojima vjeruju i koje im nisu konkurencija. A ovo povjerljivo ponašanje može utjecati i na osobu. Uostalom, mačke ne sjede samo u kući i govore ‘ja sam mačka, a ti si ljudsko biće’. Za njih nije bitno koje ste vrste, bitno je jeste li im konkurencija. Ako ti se ulizuju, nisi im dorastao.”

Drugim riječima, ako vas mačka liže, to nije pozitivan znak ljubavi. Jednostavno nije negativan (što je najbolje što može biti kada su mačke u pitanju).

Biokemijska teorija

Iako zvuči komplicirano, u osnovi je vrlo jednostavna ideja da će vas mačka polizati jer je zanima bilo kakav miris na vašoj ruci.

“Određeni receptori okusa kod mačaka vrlo su osjetljivi – mogu uhvatiti mirise s naše kože koji mogu uključivati ​​fermone koje luče druge životinje”, kaže Sands.

“To također može značiti da na ruci imate sol, hidratantnu kremu ili što god ste upravo pojeli.” Mačkama su svi ti mirisi zanimljivi, a lizanje im omogućuje da ih provjere. To je zapravo sve što može biti.”

Teorija igre posjedovanja

Mačke su, kako kaže Sands, “strojevi za miris od glave do repa”. A njihov najdraži miris?

Njihov.

Zapravo, toliko vole svoj jedinstveni miris – ​​koji djeluje poput otiska prsta u zraku – da misle da bi trebao zamijeniti sve ostale. Kako Sands objašnjava, to je razlog zašto će se mačka lizati nakon što je pomazite.

“Samo da se riješim tvog mirisa!” kaže.

“Toliko se drugih ponašanja mačaka svodi na posesivnost i vlasništvo. Sve što rade vrlo je teritorijalno”, dodaje Sands.

“Ponekad, kada mačke njuše druge mačke i ljude, uklone mirise i zamijene ih svojima. To je njihov način obilježavanja pa kažu da je njihov i posjeduju vas.

Dodaje: “Ljudi uvijek misle da su mačke koje se trljaju o vas ili stvari koje dodirnete na taj način izraz ljubavi. Ali zapravo, mačke su vrlo posesivna stvorenja. Za njih, što više puta prođu pored tebe i ostave svoj miris, to bolje!”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!