Zašto može biti opasno ako suđe ostavite mokro? Ne preporuča se ni sušenje krpom

jhenning/Pixabay

Vaša kuhinja može biti srce vašeg doma, ali i izvor širenja ozbiljnih bolesti. Prema američkom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) upravo zbog toga mnogi svake godine obolijevaju od bolesti povezanih s hranom, završavaju u bolnicama, a neki čak i završne smrtnim ishodom.

Bakterije se u vašoj kuhinji mogu širiti na bezbroj načina, a liječnici kažu da opasnost prijeti i kada se najmanje nadate, npr. nakon što ste oprali suđe. Upozoravaju da je odlaganje posuđa dok je još mokro česta pogreška koja može dovesti do bolesti koje se prenose hranom. Srećom, postoji sigurno i jednostavno rješenje za ovaj problem, piše Best life.

Bakterijska kontaminacija

Slaganje posuđa koje nije potpuno osušeno može biti opasna navika jer dugotrajna vlaga može potaknuti rast bakterija i drugih klica. Pritom treba znati da što dulje ostavljate posuđe mokro, ono postaje više kontaminirano.

“Mnogi se ljudi usredotočuju na učinkovito pranje posuđa kako bi uklonili vidljive ostatke hrane, ali također je važno pažljivo osušiti posuđe kako bi se spriječilo razmnožavanje bakterija i drugih klica na površinama posuđa”, kaže Kelly Johnson Arbor, liječnica iz američkog Nacionalnog centra za trovanje.

Dodaje da američki regulator zahtijeva od restorana da suše posuđe i drugu opremu za posluživanje hrane na zraku umjesto da ih suše ručnicima ili odlažu mokre.

Liječnica također napominje da je rizik od prijenosa bolesti vjerojatno niži ako posuđe bez sušenja koristite odmah nakon što je oprano. Međutim, oprano posuđe koje je ostalo mokro dulje vrijeme može sadržavati opasne razine bakterija, upozorava.

“U jednoj studiji iz 2001. istraživači su mjerili rast bakterija na prljavim, na zraku osušenim i mokrim tanjurima pronađenim u bolničkoj kuhinji”, rekla je liječnica za Best Life pa dodala: “Istraživači su otkrili da su tanjuri osušeni na zraku sadržavali slične razine bakterija kao i suđe složeno bez sušenja u prva 24 sata nakon pranja. Međutim, 48 sati nakon pranja tanjuri složeni bez sušenja sadržavali su značajno više bakterija nego oni koji su se prethodno osušili na zraku”, pojasnila je.

Najčešće vrste bakterija na mokrom posuđu

Postoji nekoliko vrsta bakterija koje će vjerojatno kontaminirati vaše posuđe ako ga ne osušite.

“Posuđe vjerojatno sadrži klice koje se obično nalaze u rukama i ustima ljudi koji ga koriste. Takve bakterije uključuju stafilokok i streptokok vrste”, kazala je Johnson-Arbor dodajući da one mogu uzrokovati razne bolesti kod ljudi, uključujući rane, kožne infekcije i sepsu.

“Ako se ne dezinficira i ne osuši na odgovarajući način, posuđe koje se koristi u bolnicama, staračkim domovima ili drugim medicinskim ustanovama može sadržavati i druge klice, uključujući bakterije kao što je Candida auris”, dodaje ona.

Najbolji način za sušenje posuđa

Iako sušenje posuđa krpom može brzo eliminirati vlagu, Johnson-Arbor kaže da je najbolji način za sušenje posuđa da ga temeljito osušite na cjediljki.

“Korištenje krpe za sušenje posuđa može proširiti klice na čiste površine posuđa”, pojasnila je.

Prema studiji iz 2013. objavljenoj u International Journal of Environmental Research and Public Health, bolesti koje se prenose hranom kao što su Escherichia coli i salmonela mogu živjeti na kuhinjskim krpama 48 sati ili više. Istraživači su također uočili da samo devet posto potrošača mijenja krpe svakodnevno, Što bi inače smanjilo bakterijsku kontaminaciju.

Dakle, cjediljka je sterilnije okruženje za sušenje posuđa, manje sklono kontaminaciji. Jednom se najučinkovitijom pokazala opcija koja zahtijeva najmanje truda.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.