Zašto nikada ne biste trebali čili papričicu staviti u mikrovalnu pećnicu

Lifestyle 24. ožu 202308:54 0 komentara
Pexels

Sasvim je u redu kuhati ili omekšati slatku ili papriku baburu u mikrovalnoj pećnici, ali jeste li znali da u mikrovalnu ne biste smjeli stavljati čuli papričicu, osim ako ne volite bol i patnju?

Kapsaicin—molekula odgovorna za ljutinu paprike — prilično je hlapljiva stvar, a kuhanje paprike u mikrovalnoj uzrokovat će otpuštanje kapsaicina, učinkovito puneći vašu mikrovalnu pećnicu prirodnim suzavcem, piše Lifehacker.

Kada otvorite mikrovalnu pećnicu, suzavac koji se stvorio unutar uređaja će vam prsnuti pravo u lice, oči i dišni sustav, što bi moglo biti bolno. Koliko će točno biti bolno (i potencijalno štetno) ovisi o tome koliko je vaša čili papričica ljuta, ali stvari mogu postati ekstremne. Još 2016. WHAM TV je izvijestio da je tim za zaštitu od opasnosti morao biti pozvan u stambenu zgradu zbog jedne jedine paprike u mikrovalnoj pećnici. Nema izvještaja o većim ozljedama, ali su stanari morali biti evakuirani zbog iritacije. (Nisu, nažalost, otkrili o kakvoj se vrsti paprike radi.)

Srećom, postoji jednostavan način da izbjegnete takve nevolje: Papriku nemojte pripremati u mikrovalnoj pećnici. Pecite ih na roštilju, ili u tavi, ili ih ispecite u pećnici – pa čak i tada razmislite o uključivanju ventilatora ako radite s paprikom koja ima puno kapsaicina. (Osim ako ih ne pečete na roštilju; većina roštiljanja se odvija vani.) I, ako slučajno imate djecu koja vole sama kuhati, pobrinite se da budu upoznati s ovom mogućnošću.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!