Zeleno lisnato povrće dobro je za vaše zdravlje, a ove vrste su najbolje

Lifestyle 26. sij 202406:50 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Lisnato zeleno povrće raznoliko je, ali prepoznatljivo je po svom izgledu i reputaciji da je puno hranjivih tvari. U obilju vitamina, minerala, vlakana i fitonutrijenata nadmašuje sve ostalo povrće.

Nutricionistica Jenn Schmidt za Health pojašnjava da povrće nudi niz zdravstvenih dobrobiti te da bi odrasle osobe trebale konzumirati dvije do tri porcije povrća dnevno. Lisnato povrće izvrstan je način da se ispuni ova preporuka.

Postoji puno vrsta lisnatog povrća, a dijetetičarka Cheryl Mussato koja radi na klinici za dijabetes i endokrinologiju u Kansasu izdvojila je najzdravije.

Blitva

Blitva je posebno bogata vitaminom K, važnim nutrijentom koji je uključen u zgrušavanje krvi i zdravlje kostiju.

Jedna šalica sirove blitve sadrži 299 mikrograma (mcg) vitamina K, što je 249 posto dnevne vrijednosti koju biste trebali unijeti.

Blitva također pruža 12 posto dnevne vrijednosti vitamina A i C, koji su važni za potporu imunološkom zdravlju.

Blitva je najbolja od proljeća do jeseni. Uživajte u sirovoj blitvi u salatama i sendvičima ili kuhanoj u juhama, složencima…

Unsplash / Ilustracija

Zelena repa

Zelena repa posebno je popularna, ističe Mussatto, dodajući da sadrži i kalcij, važan nutrijent za zdravlje kostiju i zuba.

Zelena repa je izvor hranjivih tvari, ima visoku razinu vitamina K i folata, vitamina B koji je neophodan za sintezu DNK i sprječava defekte neuralne cijevi.

Jedna šalica sirovog zelenog lista repe sadrži 138 mcg vitamina K i 107 mcg folata (27% DV).

Zelena repa je najbolja od listopada do ranog proljeća, a možete je kuhati na mnogo načina.

Unsplash / Ilustracija

Kelj

Jedna šalica sirovog kelja sadrži 80 mcg vitamina K i 19 miligrama vitamina C. Kelj također nudi 8 posto dnevne vrijednosti mangana, minerala potrebnog za obavljanje nekoliko tjelesnih funkcija.

Poput repe, kelj je najbolji od listopada do ranog proljeća. Iako je kelj popularno lisnato povrće za salate, njegova gorčina nekima može smetati. Kako biste ublažili ovu gorčinu, pokušajte dodati nešto slatko u svoju salatu od kelja, poput nasjeckanih jabuka ili sušenog voća, savjetuje Mussatto.

Gorušica

Gorušica ima papren okus poput senfa pa se dobro slaže s obilatom hranom poput sira, curryja i mesa, kaže dijetetičarka Carmelita Lombera za Health. Poput kelja, raštike i repe, gorušica je najbolja od listopada do ranog proljeća.

Slično kao i mnogo lisnatog povrća, gorušica je bogata vitaminima A i C. Također nudi male količine minerala poput magnezija i kalija. Poznat kao mineral za opuštanje, magnezij je uključen u regulaciju šećera u krvi, krvnog tlaka te mišića i živaca funkcije. Kalij je ključan za mnoge tjelesne funkcije, uključujući zdravlje bubrega, srca, mišića i živaca.

Unsplash / Ilustracija

Špinat

Špinat je obično dostupan tijekom cijele godine i nudi željezo, vitalni mineral potreban za stvaranje hemoglobina, proteina koji mišićima daje kisik.

Jedna šalica sirovog špinata sadrži 0,813 miligrama željeza, dok jedna šalica kuhanog špinata nudi 6 mg željeza.

Kupus

Kupus je široko dostupan tijekom cijele godine i posebno je bogat vitaminom C, a jedna šalica sirovog nasjeckanog kupusa sadrži 26 mg ovog vitamina.

Iako je vitamin C najpoznatiji po svojoj ulozi u zdravlju imunološkog sustava, on također nudi kolagen, protein potreban za zacjeljivanje rana.

Endivija

Endivija je dugačak hrskavi list gorkog okusa. Mogu se jesti sirove, ali kada se skuhaju njihov okus postane mekši, ide sve do orašaste slatkoće.

Jedan od ukusnih načina uživanja u njima je premazivanje svakog lista maslinovim uljem, pečenje na roštilju dok ne porumene, a zatim prelijevanje balzamičnim octom, soli, paprom i prženim orašastim plodovima poput oraha ili pekan oraha.

Dostupna je tijekom cijele godine, jedna šalica sirove endivije nudi 75 mcg folata i 115 mcg vitamina K. Osim svoje uloge u sintezi DNK i sprječavanju oštećenja neuralne cijevi, adekvatan unos folata pomaže u sprječavanju megaloblastične anemije, vrste krvnog poremećaja koji uzrokuje simptome poput umora, problema s koncentracijom i lupanja srca.

Unsplash / Ilustracija

Listovi maslačka

Listovi maslačka najčešće su korišteni dijelovi ove biljke. Proljeće je najbolje vrijeme za uživanje u lišću maslačka i iako se mogu konzumirati sirovi, bolji su kuhani jer termička obrada im oduzima dio gorkog okusa.

Zeleni listovi maslačka sadrže mnoge od gore navedenih hranjivih tvari, a jedna šalica ovog sirovog lisnatog zelenog povrća sadrži 7480 mcg luteina i zeaksantina.

Lisnato povrće moćna je hrana koja nudi obilje zdravstvenih dobrobiti i kulinarsku svestranost. Od paprenog zalogaja gorušice do izdašnog hrskanja kupusa, svaka sorta na stol donosi svoj jedinstveni okus i hranjivu vrijednost. Za one koji tek počinju jesti lisnato povrće, počnite s blažim opcijama poput špinata. Uključite ova čudesna lisnata pvrća u svoju svakodnevnu prehranu tako što ćete ih dodati sendvičima ili toplim obrocima.

Unsplash / Ilustracija

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!