Želite li u vrtu posaditi rajčice, pazite da ne napravite ovu grešku

Lifestyle 28. tra 202407:32 0 komentara
Shutterstock

Oni koji su početnici i imaju malo iskustva u obradi i njezi povrtnjaka mogu napraviti ozbiljne pogreške koje mogu ugroziti uspjeh berbe i osujetiti predanost brizi o biljkama.

Jedna od njih, koja se tiče biljaka rajčice, sastoji se u korištenju uvijek istog kutka vrta za njihov uzgoj. Zašto to nije u redu?

Biljke rajčice su “jaka kultura” koja iscrpljuje tlo crpeći mnogo hranjivih tvari i ugrožava kvalitetu sljedeće godine. Ovo praktično pravilo vrijedi i za uzgoj krumpira, patlidžana i paprike – i za njih je poželjno iz godine u godinu mijenjati sjetveno mjesto unutar vašeg vrta.

Idealno bi bilo izmjenjivati ​​vrlo zahtjevne biljke, koje apsorbiraju mnoge hranjive tvari iz tla (poput rajčice) i biljke koje imaju manje prehrambenih potreba. Na primjer, ako ste ove godine posadili krastavce, rajčice, tikvice ili krumpir, iduće godine biste umjesto njih mogli saditi mahunarke (grašak ili grah), začinsko bilje ili luk, piše Novi list.

Nekoliko savjeta za uzgoj rajčice:

1. Rajčicama je potrebna toplina i sunčeva svjetlost da bi dobro rasle, ali i zaštitna barijera protiv kiše: to može biti pergola ili drveni trijem

2. Nadalje, ovim biljkama je potreban prostor: zato se rajčice ne preporuča saditi preblizu (razmak između biljaka mora biti najmanje pola metra)

3. Ne zaboravite ni vertikalne potpore za rast biljaka i sprječavanje savijanja i lomljenja grana pod težinom vlastitih plodova. Nosače možete kupiti u rasadniku ili u prodavaonici vrtlarske opreme

4. Kao što smo objasnili, rajčica je “težak usjev” i treba tlo bogato hranjivim tvarima: iz tog razloga je dobra praksa gnojiti tlo redovito, svaka dva ili tri tjedna

5. Ako nemate povrtnjak, rajčice je moguće uzgajati i u posudama na balkonu vašeg stana – važno je imati jako veliku posudu (barem 25 litara kapaciteta) i odgovarajuće vertikalne potpore za biljke.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!