Znate li čemu služi ispupčenje na tipki broj 5 na daljinskom?

Lifestyle 28. tra 202208:15 > 12:19 0 komentara
Unsplash

Ako pogledate svoju numeričku tipkovnicu na laptopu ili daljinski upravljač za TV, oboje bi trebali imati na tipki s brojem 5 malu izbočinu u obliku točkice, dviju točkica ili crtice.

Ove predmete u većini slučajeva koristimo svakodnevno, a izrađuju se tako da rukovanje s njima bude što jednostavnije. Pri njihovoj izradi proizvođači misle i na slabovidne osobe i osobe oštećena vida zbog čega je uobičajeni standard u proizvodnji daljinskog upravljača postalo i stavljanje male izbočine u obliku točkice, dviju točkica ili crtice na tipki s brojem 5.

Točkica ili crtica u tom slučaju služi kao taktilni orijentir, a omogućava slabovidnim osobama jednostavnije korištenje daljinskog upravljača. Pomoću nje lakše mogu odrediti gdje se nalaze ostale tipke na daljinskom upravljaču.

Osim što pomaže slabovidnim i osobama oštećenog vida, tipka s brojem 5 koristi i osobama normalnog vida, te na taj način daljinski upravljač mogu koristiti bez da gledaju u njega ili kada televiziju gledaju u mraku, prenose 24 sata.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.