Znate li gdje se u Europi pije najviše alkohola?

Lifestyle 07. kol 202108:52 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Objavljeni su podaci istraživanja o navikama konzumiranja alkohola u državama članicam Europske unije.

Alkoholna pića u EU-u najčešće piju Portugalci, a najrjeđe Letonci i Litvanci, pokazuje najnovije istraživanje Eurostata, objavljeno povodom Svjetskog dana piva.

Istraživanje je pokazalo da je u Portugalu čak petina stanovništva (20,7 posto) konzumirala alkoholna pića svakodnevno, u Španjolskoj (13,0 posto) i Italiji (12,1 posto). Nasuprot tome, su Letonija i Litva, gdje svega jedan posto građana pije svakodnevno.

Eurostat

Kada se pogledaju tjedne analize, prednjači Nizozemska gdje je skoro polovica stanovništva pila alkohol jednom tjedno (47,3 posto), a za njom neznatno zaostaju Luksemburg (43,1 posto) i Belgija (40,8 posto).

Mjesečna potrošnja alkohola u EU-u, međutim, bila je najveća u Litvi s 31,3 posto, Letoniji (31,1 posto) i Cipru (30,4 posto).

Hrvatska se može pohvaliti time da u našoj zemlji živi najveći postotak stanovništva koje nikada nije konzumiralo alkohol ili ga nije konzumiralo u posljednjih 12 mjeseci – čak 38,3 posto.

Prema posljednjih istraživanjima za 2019. godinu na teritoriju EU-a 8,4 posto odraslog stanovništva konzumiralo je alkohol svakog dana, 28,8 posto tjedno, 22,8 posto mjesečno, dok 26,2 posto nikada nije konzumiralo ili nije konzumiralo alkohol u posljednjih 12 mjeseci.

Eurostat

Utvrđeno je da se dnevna potrošnja alkohola povećava s godinama, pa najmanje piju oni koji imaju od 15 do 24 godine (1,0 posto), a najviše stariji od 75 godina (16,0 posto).

Također, u svim državama članicama EU-a muškarci su konzumirali alkohol češće nego žene, a najviše su se opijali (takozvano “teško epizodno pijenje”) građani u Danskoj (38 posto), a najmanje na Cipru i u Italiji (4 posto).

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!