Znate li zašto zapravo pomičemo kazaljke na satu zimi?

Pexels

Zadnju nedjelju u listopadu, u Hrvatskoj počinje zimsko računanje vremena, dakle, kazaljku ćemo vratiti jedan sat unatrag 30.10. u 3 sata ujutro. No, znate li zašto to zapravo radimo? Naime, na ideju pomicanja vremena prvi je 1784. godine došao američki političar Benjamin Franklin koji je smatrao da će ljudi uštedjeti na svijećama ako ustanu sat vremena ranije.

No, on zapravo nije jedini. Novozelandski entomolog i astronom George Vernon Hudson 1895. godine je predložio da se kazaljke pomiču čak dva sata unaprijed jer mu je trebala sunčeva svjetlost kako bi poslijepodne mogao skupljati kukce. Sličnu ideju imao je i Britanac William Willet, poznati graditelj i ljubitelj golfa i boravka u prirodi. William je smatrao da bi pomicanje kazaljke unaprijed omogućilo svima da više vremena provode u prirodi.

Tijekom Prvog svjetskog rata njegova ideja je realizirana. Glavni razlog bila je ušteda energetskih resursa tijekom ratovanja. U Europi je to prvo napravila Njemačka, a uskoro su uslijedile i Velika Britanija, Rusija i SAD.

Zimsko računanje vremena počinje zadnjeg vikenda u listopada, a završava posljednjeg vikenda u ožujku, kada pomicanjem kazaljki za jedan sat unaprijed ponovno počinje ljetno računanje vremena, piše Večernji list.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.