Kada je zimi prehladno šetati psa i koja je temperatura opasna?

Ljubimci 01. pro 202320:34 0 komentara
Pexels

Za vikend bi moglo zasniježiti u pojedinim dijelovima zemlje, a to može predstavljati probleme ako imate psa - pa evo svega što trebate znati o šetanju psa zimi.

Izvođenje psa u šetnju važno je za zdravlje vašeg krznenog prijatelja. To je lako učiniti kada je vrijeme vedro i toplo, ali što se događa zimi?

Hladno zimsko vrijeme pogađa sve nas, a mnogi se odluče zamotati u tople slojeve i ostati u kući kad god mogu. Ako vam je prehladno, ne bi trebalo biti iznenađenje da izlazak u šetnju zimi može biti opasan i za vašeg psa.

Kada je zimi prehladno šetati psa?

Kako hladnoća utječe na vašeg psa ovisi o njegovoj veličini i debljini dlake – veliki psi mogu podnijeti hladnoću bolje od sićušnih pasmina ili pasmina bez krzna. Na primjer, pasmine s debelom dlakom poput sibirskih haskija, samojeda i Newfoundlandsa stvorene su za hladnije vrijeme i zapravo im je ugodnije zimi nego ljeti, prenosi Mirror.

Druge pasmine poput hrtova, koji su puno mršaviji, puno brže im postane hladno, ali ipak mogu ostati topli uz zimski kaput za pse. Međutim, mali ili srednji psi s tankom dlakom mogu biti ugroženi ako izlaze na temperaturu 7 Celzijevih stupnjeva ili niže.

Na kojoj je temperaturi opasno šetati pse?

Bez obzira na pasminu ili veličinu, pas općenito ne bi trebao izlaziti u šetnju ako je temperatura ispod -6 Celzijevih stupnjeva. Manji ili srednji psi izloženi su riziku od hipotermije i ozeblina kada je hladnije od -4 Celzijevih stupnjeva.

Za veće pasmine ili one s gustom dlakom temperatura je manje zabrinjavajuća sve dok ne padne na oko -9 Celzijevih stupnjeva. Bez obzira na pasminu, ako vidite svog psa kako se muči tijekom šetnje po hladnom vremenu, to znači da mu je prehladno. Obratite pažnju na njihovo ponašanje jer mogu drhtati, usporiti ili stati, ili cviliti i lajati ako osjećaju bilo kakav oblik nelagode.

Što možete učiniti da zaštitite svoje pse tijekom hladnih šetnji

Baš kao što se odijevate prema vremenu, odijevanje vaših pasa za hladnoću može im pomoći tijekom šetnje. Korištenje kaputa i zimskih čizama izvrsne su ideje, međutim, imajte na umu da vaš pas možda neće uvijek dobro reagirati na njih. Pažljivo i polako predstavljajte kapute svojim krznenim prijateljima. Dopustite im da se upoznaju s kaputom tako što će ga položiti na tlo i na njega staviti njihove omiljene poslastice.

Zatim ih pokušajte istrenirati da ga nose tako što ćete provući glavu kroz kaput. Ako se počnu osjećati nelagodno ili se povlače s kaputa kad im ga pokušate obući, pokušajte drugi put. Što se tiče zimskih čizama za pse, potražite parove koji imaju dobar potplat i sigurne čičak trake, kako bi im šape bile zaštićene od smrznutog tla.

Ako djeluju kao da mu nije ugodno u čizmama, pažljivo im obrišite šape nakon svake šetnje kako biste uklonili sve štetne tvari poput soli i pijeska. Ostali koraci koje možete poduzeti kako biste zaštitili svoje pse tijekom zimskih šetnji uključuju nabavu svjetleće ogrlice kako biste ih uočili u mraku.

Također se pobrinite da redovito šišate krzno oko šapa svog psa kako biste spriječili stvaranje ledenih kuglica između jastučića i nožnih prstiju. Nemojte ih šetati preblizu zaleđenim jezerima i ribnjacima jer led možda neće biti dovoljno debeo da izdrži njihovu težinu. U slučaju da ipak upadnu, nemojte doći u iskušenje da uđete za njima jer je većina pasa jaki plivači koji će se vjerojatno sami izvući. Nema potrebe da ulazite za njima, riskirajući da se led još više razbije.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!