Kako hraniti psa? Donosimo popis najboljih i najgorih obroka za vašeg ljubimca

Ljubimci 02. pro 202115:29 0 komentara
pas, vrućina, toplinski udar, djeca, voda, ljeto, fontana
Pixabay / Ilustracija

Psi su posebna radost u svakom domu, no za njih se treba znati brinuti. Među pitanjima koje su svi vlasnici pasa barem jednom postavili su kako hraniti psa, koliko hrane dati psu te čime hraniti psa?

Naravno, psi se razlikuju, no kod svih vrijede vrlo slična pravila po pitanju hranjenja. Iako oni vole pojesti sve što pronađu, postoje psi koji će određenu hranu odbijati ili neće htjeti jesti u neko doba dana. Da bismo malo bolje razumjeli njihove želje, donosimo odgovore na par čestih pitanja vlasnika pasa.

Kako hraniti psa?

Prva i najvažnija stvar kod pasa koju trebate činiti je pratiti njihovo ponašanje i reakcije jer će vam upravo to najbolje pokazati njegove želje ili nezadovoljstvo.

Pse možete hraniti različitom hranom, a najčešće se tu radi o gotovoj suhoj hrani ili gotovoj hrani iz konzerve, dok neki vlasnici pse hrane onime što i oni sami jedu. Odluka oko toga čime hraniti psa neka dođe nakon isprobavanja različite hrane. Postoje psi koji ne žele jesti suhu hranu, a i oni koji neće niti probati hranu iz vaše kuhinje. Kako onda odabrati čime hraniti psa?

Suha hrana za pse

Suha hrana za pse je dehidrirana hrana koja je najčešće prilagođena određenoj dobi, pasmini i aktivnosti psa. Hrana treba služiti da se održava dobro zdravlje psa, a dehidrirani keksi to omogućuju jer su bogati različitim vitaminima, mineralima, ugljikohidrata, proteina i masti. Ako pas jede samo tu vrstu hrane, uz nju mu je potrebna samo voda. Prednost kod suhe hrane za pse je ta što može duže stajati u zdjelici bez straha da će se pokvariti.

Hrana za pse iz konzerve

Mokra hrana iz konzerve za pse najčešće također sadrži nutrijente kao i suha hrana, no ona se mnogo brže hrani. Psima je ova hrana često zanimljivija jer više nalikuje na hranu koju jedu ljudi. Hranu iz konzerve trebalo bi kombinirati s nekom drugom, suhom hranom jer sadrži visok postotak vode, čak do 75%.

Ako psu dajete samo dio konzerve, ostatak zamotajte i spremite u hladnjak, a prije ponovnog davanja obavezno podgrijte. Što se tiče količine, ako pas jede samo hranu iz konzerve, mokru hranu bi trebalo psu davati u većim količinama nego suhu hranu. Stajanje hrane iz konzerve ne bi trebalo biti dulje od pola sata.

Hrana za pse iz kuhinje

Psi mogu jesti i hranu koju im vi pripremite, ali onda morate paziti da ta hrana sadrži za njih potrebne nutrijente te da ne sadrži neke od sastojaka koje psi ne smiju jesti.

Hrana koju psi smiju jesti je:

– riža
– tjestenina

– provjereno sirovo meso
– povrće
– većina voća (kasnije ćemo navesti koje ne smije)
– palenta

– žganci

Psi smiju jesti i mliječne proizvode te jaja, no ta prehrana mora biti uravnotežena. Hranjenje psa domaćom hranom nije loše, no bilo bi dobro dodati vitamine i minerale. U prehrani za psa ne smiju se nalaziti začini, soli i drugi sastojci koji bi mu mogli naštetiti. Zbog toga pas zapravo ne može jesti baš sve što konzumira i njegov vlasnik jer je ljudska hrana u pravilu dosta začinjena.

Hrana za pse koju možete kupiti imat će oznake odličnosti. U pravilu superior hrana za pse znači ona koja ima najveću razinu vitamina i nutrijenata, no najbolje bi bilo da prije kupnje dobro provjerite što piše na ambalaži.

Alergija na hranu kod psa nije rijetka pojava pa bi prilikom promjene hrane trebalo pripaziti na ponašanje i reakcije psa. Među alergijama kod pasa se može pojaviti osip, teškoće s disanjem te proljev i probavni problemi.

Hrana za pse ovisno o starosti

O tome koliko hrane dati psu ovisit će o njegovoj starosti, pasmini ali i ponašanju, točnije aktivnosti. Ako se radi o pasmini većeg rasta očekivano je da će tražiti i trebati više hrane te nutrijenata kroz dan nego manja pasmina. No, ipak postoje neka pravila.

Hranjenje štenaca do 5 mjeseci starosti obično je do tri puta dnevno, nakon čega se ukida jedan obrok. Najbolje bi bilo ne mijenjati previše hranu ili davati sirovo meso dok je pas još štene. Nakon što štene navrši godinu dana tada se može prijeći na jedan obrok dnevno, ali s povećanom količinom. Većina vlasnika ostaje na dva obroka dnevno jer ako se radi samo jednom obroku, pas dugo ostaje bez hrane.

Prejedanje pasa je moguće jer postoje oni koji neće stati kada im je dosta. Na psima se trebaju moći osjetiti rebra i mora se vidjeti struk. Debljina kod psa može uzrokovati dijabetes te probleme s kostima.

Kalkulator hrane za pse

Ako niste sigurni koliko je psu potrebno hrane dnevno, poslužite s kalkulatorom hrane za pse. Kalkulator doziranja hrane za pse pokazuje preporučenu količinu hrane za pse (dehidrirana ili sirova) dnevno. Na stranici možete birati o kojoj se starosti i veličini psa radi te količinu aktivnosti koju ima kroz dan.

Tako primjerice odrasli pas koji je normalno aktivan i ima 25 kilograma treba dnevno unijeti 1300 kalorija i oko 0,36 kg hrane.

Najgora hrana za pse

Kako smo već ranije spomenuli, postoji hrana koju psi ne bi smjeli jesti jer može negativno utjecati na njihovo zdravlje. Problemi se najčešće očituju po pitanju probave kada pas nema redovitu stolicu ili ima proljev, a moguće su i alergijske reakcije kod pasa zbog preosjetljivosti organizma na neku namirnicu. Psi za razliku od ljudi nemaju mogućnost probaviti sve namirnice kao i mi.

Stoga, bilo bi dobro znati što pas ne smije jesti.

– grožđice i grožđe – toksični spojevi koji dovode do zatajenja bubrega
– sol i začini – trovanje i dehidracija psa
– čokolada – nemogućnost probavljanja
– luk i češnjak – moguć nastanak anemije

– orašasti plodovi – povisivanje razine masti
– sir i sirni proizvodi – probavni problemi
– kava i čaj – uzrokuju povraćanje te abnormalni srčani ritam
– sirovo tijesto – otežano disanje i slabosti

– rajčica – slabost i proljev
– koštica breskvi i šljiva – otrovno za pse
– životinjska jetra
– sirova riba – mogućnost zaraze parazitom

– žvakaće i slatkiši – zatajenje jetre i opstrukcija crijeva
– kuhane kosti – oštećuju zube i uzrokuju probleme u crijevima
– proizvodi od bijelog brašna – uzrokuju nadutost
– biljno ulje – uzrokuje proljev

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!