Pazite kakvu ogrlicu stavljate mački, neke mogu biti opasne

Ljubimci 03. ožu 202418:16 0 komentara
Shutterstock/stockelements

"Koristite ogrlice s brzim otpuštanjem kako biste izbjegli ozljede. Uobičajene ogrlice predstavljaju ozbiljan rizik za mačke", upozoravaju u britanskoj organizaciji RSPCA (Kraljevsko društvo za sprječavanje okrutnosti prema životinjama).

Neki vlasnici ne znaju da na tržištu postoje posebno dizajnirane ogrlice za mačke koje sprječavaju da se slučajno objese ili ozljede na neki drugi način. Na primjer, događa se da im noga zapne u ogrlicu i nikako je ne mogu izvaditi. Bilo je slučajeva kad su se tako zaglavljene životinje danima negdje mučile, jer nisu mogle doći kući, a neke su i uginule makar su ih pronašli dok su još bile žive – ozljede su bile toliko ozbiljne da im nije bilo spasa.

“Mačke su prirodni lovci i znatiželjni istraživači. One uživaju u prolasku kroz uska mjesta, stoga je neophodno da bilo koja ogrlica bude dizajnirana tako da oslobodi mačku ako zapne te kako joj ne bi noga zaglavila u njoj. Ogrlica s brzim otpuštanjem dizajnirana je da se otvori kada se povuče dovoljnom snagom i može osigurati da se mačka oslobodi ogrlice ako negdje zaglavi”, objasnili su.

Znači ako mačka zapne ogrlicom za granu, ona će se otvoriti i mačka će biti oslobođena. Ili, ako takvu ogrlicu maca odluči otvoriti trzajem šapom, uspjet će u tome, piše 24sata.

“Elastične ogrlice ili ogrlice s kopčama koje se ne otpuštaju bez ljudske pomoći znaju dovesti do toga da se mačke bore da se oslobode nakon što im noge zapnu, a to uzrokuje užasne, a ponekad i smrtonosne ozljede”, dodali su i naveli nekoliko slučajeva kojima su svjedočili.

Jedne godine im je stiglo više od 60 poziva zbog mačaka ozlijeđenih ogrlicama.

“Naša inspektorica Kate Levesley pozvana je da ode po mačku u Aston, Birmingham. Crna ženska mačka pronađena je kako leži uz rub ceste s nogom zaglavljenom u ogrlici koja se urezivala u kožu ispod pazuha. Kate je kasnije ispričala kako je ta jadna mačka užasno patila. Bila je u jako lošem stanju zbog ozljede prouzročene ogrlicom”, prisjetili su se.

“Mislim da je u ovom stanju najvjerojatnije bila neko vrijeme prije nego što ju je netko primijetio. Odjurila sam s njom ravno u našu bolnicu za životinje u Birminghamu, ali nažalost uginula je baš kad ju je veterinar trebao pregledati. Bilo je jako tužno to gledati. Nije bila mikročipirana i nikad nije pronađen vlasnik”, ispričala je Kate Levesley.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!