Pet stvari u vrtu koje mogu biti otrovne za pse

Ljubimci 08. tra 202419:18 0 komentara
Unsplash / Ilustracija

Poput svojih vlasnika, mnogi psi vole provoditi vrijeme vani uživajući u slobodi dvorišta. No dok su vježbanje i svježi zrak savršeno zdravi za njih, još uvijek postoje stvari koje bi mogle biti otrovne ili opasne za vašeg ljubimca, a koje leže oko vašeg imanja.

Pet stvari u vašem vrtu mogle bi biti osobito opasne za vašeg psa, piše Best Life.

Proljetno cvijeće i cvjetni grmovi

Možda ćete u proljeće htjeti obaviti neke poslove u vrtu ili uživati u omiljenom cvijeću. Međutim, šareni cvjetovi koje jedva čekate, mogli bi biti itekako opasni za vašeg psa.

“Narcisi i tulipani možda su popularno ranoproljetno cvijeće, ali oni također sadrže otrovni alkaloid koji kod kućnih ljubimaca izaziva povraćanje, nizak krvni tlak i grčeve”, upozorava AJ Arapovic, stručnjak za pse i izvršni direktor Showsight Magazina.

Unsplash / Ilustracija

Rizik ne nestaje ni nakon proljeća. Prema Lorraine Rhoads, direktorici za zdravlje i sigurnost u Dogtopia, grmovi hortenzije mogu predstavljati problem tijekom cijele sezone.

“Ovo prekrasno cvijeće ima skriveni, smrtonosni toksin koji se zove cijanogeni glikozid”, kaže ona za Best Life. “Ako pas žvače ovu biljku, može završiti s punim ustima cijanida. Svi dijelovi biljke sadrže ovaj toksin, uključujući lišće, pupoljke i cvjetove, i mogu izazvati povraćanje, proljev i letargiju.”

Insekticidi i herbicidi

Održavanje vrta uključuje osiguravanje da štetnici ili drugi neželjeni gosti ne uđu unutra i izazovu pustoš. Nažalost, prskanje protiv insekata također može ugroziti vašeg ljubimca.

Mamac za puževe

Držanje puževa izvan vašeg njegovanog vrta može biti težak posao. Ali, ako koristite bilo koje proizvode da ih pokušate uhvatiti u zamku, pripazite jer to su neki od najopasnijih proizvoda za vašeg psa.

Zmije otrovnice i žabe otrovnice

Ljudi znaju da bi trebali biti posebno oprezni i čuvati se otrovnih gmazova. Međutim, znatiželjni pas možda neće shvatiti u kakvoj se opasnosti nalazi ako juri ili istražuje.

“Gotovo svaka zemlja ima otrovnu vrstu zmije kao dio prirodnog staništa. Često su na lošem glasu, ali zmije obavljaju važan posao u obuzdavanju populacije glodavaca u mnogim područjima”, objašnjava Rhoads.

Dodaje da se zmije i otrovni vodozemci često mogu naći ispod kamenja, u hrpama drva, na drveću ili ispod grmlja u vašem dvorištu.

Gnojiva

Čak i najvećem biljkoljupcu ponekad treba malo pomoći da njegov vrt raste. Ako svoj vrt tretirate gnojivom, to bi moglo predstavljati zdravstveni rizik za vašeg psa – čak i ako ste oprezni.

Unsplash / Ilustracija

Različita gnojiva sadrže dušik i fosfor kao glavne sastojke, s različitim razinama mikronutrijenata kao što su željezo i mangan. “Ako se pojede ili poliže sa šapa, to može uzrokovati blage želučane tegobe ili trovanje prekomjernim mikronutrijentima—osobito željezom”, upozoravaju stručnjaci.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!