Šampon za suho pranje pasa: Zašto je dobar i kako se točno koristi?

Ljubimci 02. stu 202215:21 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Psi se trebaju prati jednom u mjesec dana, a po potrebi i češće, kako bi se uklonili neugodni mirisi , ali i kako bi bili što čišći. Dok im je nekada dovoljno samo oprati šape, neke šetnje će zahtijevati i kompletno kupanje. Ipak, kada nemate baš previše vremena, uskočiti može i šampon za suho pranje pasa.

Kako funkcionira šampon za suho pranje pasa?

Pas ima žlijezde lojnice koje su pričvršćene na folikule dlake. Pas ove žlijezde ima i u velikom broju kod šapa, repa, stražnjeg dijela vrata, kod brade i stražnjice. Ove žlijezde proizvode sebum, masnu tvar koja održava kožu zdravom i sjajnom te štiti od bakterija. Ipak, sebum se može nakupiti u većim količinama, a onda će dlaka biti masna i neugodnog mirisa. Ovdje može uskočiti šampon za suho pranje pasa koji će upiti višak masnoće s kože ili dlake, a vratit će joj i sjaj.

Dakle, prednosti suhog šampona za pse su:

– jednostavno se koristi

– ne zahtjeva puno vremena

– pristupačan je

– odličan je za pse koji se boje vode

Na što treba paziti kod kupovine šampona za suho pranje pasa?

Prije svega, treba odabrati šampon za suho pranje koji ima odgovarajuću pH vrijednost koja je sukladna potrebama kože i krzna. Treba paziti i na sastojke pri čemu su najbolji oni koji sadrže kukuruzni škrob ili neki koji sadrže prirodne sastojke i ulja.

Ovi šamponi dolaze u nekoliko oblika, u spreju, odnosno u pjeni i u obliku pudera, a jednako tako se mogu pronaći i različiti proizvođači.

Kako se koristi šampon za suho pranje pasa?

Šampon za suho pranje u pjeni se samo rasprši na krzno, a potom se ručnikom malo posuši i iščetka, dok se šampon u prahu nanese, nježno umasira prstima, ostavi da djeluje nekoliko minuta i potom se iščetka.

U ovom videu možete vidjeti kako najlakše koristiti šampon za suho pranja pasa:

Ima li šampon za suho pranje pasa nuspojave?

Važno je ovaj šampon ne koristiti prečesto, ali i ne stavljati ga u prevelikim količinama. Ako pretjerujete, možete napraviti više štete nego koristi jer možete ukloniti glavni sloj na koži koji psima služi za obranu od bakterija.

Jednako tako, može doći i do začepljenja folikula dlake, ali i do sporijeg rasta dlaka. Ipak, treba znati kako suho šamponiranje nije isto što i normalno pranje pasa i kako bi uvijek prednost trebalo dati pranju vodom i običnim, blagim šamponom za pse, točnije šampon za suho pranje je namijenjen samo za povremenu upotrebu, što je najčešće i navedeno na samim uputstvima.

Kod nekih pasa ovaj šampon može izazvati alergijsku reakciju, ako su inače osjetljivi na određene sastojke pa je potrebno dobro pročitati sastojke prije upotrebe. Ako se pojave promjene na koži, odmah prestanite koristiti šampon i po potrebi posjetite veterinara.

Zaključak

Šampon za suho pranje pasa može biti odličan kada nemate previše vremena ili ako se vaš ljubimac boji vode. Imajte na umu da ovaj šampon nije stalna zamjena za normalno pranje, a pri samom odabiru uvijek gledajte sastojke šampona te je li pH prilagođen koži psa. Za dodatne savjete možete pitati i veterinara.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!