Što učiniti ako vidite nepomičnog ježa ovih dana? Ne bacajte ga, evo što se događa

Ljubimci 24. stu 202316:57 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Ježevima je stiglo vrijeme hibernacije, ali neki od njih nisu se uspjeli zavući u skrovišta kako bi dočekali proljeće. Zato, ako nađete "uginulog" ježa tijekom ovih hladnih dana, nemojte ga zakopavati ili bacati u smeće.

Nitko ne želi vidjeti mrtvu životinju u dvorištu ili na putu kojim prolazi, ali to može biti jež koji hibernira od studenog do ožujka. Obično kopaju rupe da bi bili sigurni, ali imamo sve manje zelenih površina, žbunja ili šuma, a njima je sve teže pronaći sigurno mjesto za zimovanje.

Neki mogu doći u vaše dvorište tražeći sigurnost i toplinu za hiberniranje, neki su toliko iscrpljeni potragom da na kraju spavaju na čudnim mjestima.

Tijekom hibernacije njihov otkucaj srca i cjelokupna tjelesna funkcija se malo usporavaju kako bi sačuvali energiju, što osobu može zbuniti da je jež mrtav. U svakom slučaju, ako vidite nepokretnog ježa, pobrinite se da bude na sigurnom i toplom mjestu i da može ostati pet mjeseci, upozorava Udruga Pobjede iz Osijeka.

Ako nađete ježa u svom dvorištu ili negdje vani, napravite rupu u kartonskoj kutiji i to na suhom, sigurnom i tihom mjestu kako bi tamo mogao provesti hladne mjesece. Ježevi su ugrožena vrsta, potpuno bezopasna i vrlo važna u našem ekosustavu.

Jedu bube, puževe, žabe, guštere, zmije, uključujući i otrovne. Uništavaju i mišja gnijezda. Ne plaše se ni pčela ni osa. Jež može lako uništiti osinje gnijezdo i pojesti njegove stanovnike, ne obraćajući pažnju na njihove ugrize.

Znanstvenici su odavno primijetili imunitet ježeva na jake otrove, uključujući ugrize zmije. Ovaj fenomen antidota znanstvenicima je još uvijek nepoznat.

Stoga, budite oprezni ako vidite ježa tokom hladnijih mjeseci. Ništa vas ne košta pomoći tako krhkoj životinji.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!