Vrućine su opasne i za ljubimce! Ovo su simptomi toplinskog udara i sunčanice

Ljubimci 12. srp 202319:55 0 komentara
Alamy / Alamy / Profimedia / ilustracija

Visoke su temperature u našem podneblju neugodne ljudima i životinjama, a nagli rast temperature može ugroziti ne samo njihovo zdravlje, nego i živote. Zbog toga tijekom ljetnih mjeseci ljudi trebaju dodatnu pozornost posvetiti brizi za kućne ljubimce. Sklonište za nezbrinute životinje Grada Zagreba sada je dalo savjete vezane uz brigu za mačke.

Mačke trebaju biti u hladu i imati stalni pristup svježoj vodi.

Tijekom izrazito toplih dana svaki se zatvoreni prostor naglo zagrijava, pa tako i stan. Ako mačka nema izlaz iz tako zagrijanog stana, u njemu može doživjeti toplinski udar. Zato je važno zamračiti stan, spustiti rolete i ostaviti otvorene, ali mrežom zaštićene prozore tijekom hladnijih dijelova dana ili noći. Kad je netko od ukućana u stanu, zrak se može dodatno hladiti uključivanjem ventilacije ili klima-uređaja.

Mačke koje nemaju dlaku ili imaju jako svijetlu dlaku i kožu, mogu izgorjeti na suncu, pa se ne smiju izravno izlagati sunčevim zrakama.

Mačke koje imaju dlaku, treba redovito četkati kao bi se odstranio njezin višak, dakle, kako višak dlake ne bi dodatno zagrijavao mačku.

Mačkama u zdjelice treba nalijevati svježu vodu. Budući da je riječ o izbirljivim životinjicama, treba pronaći način kako ih poticati da piju što više vode. Najbolje je otkriti koja je zdjelica mački najdraža. Mačke vole imati hranu i vodu daleko od posuda s pijeskom, ali i posude s vodom odvojene od onih s hranom, pa i to može biti razlog što manje piju vodu. Posuda za vodu mački mora biti tolika da joj brkovi ne diraju njezine rubove. Ako mačka izlazi van, posude s vodom trebaju biti i u kući i izvan nje. Neke mačke vole kišnicu, pa se ona može prikupljati u posudi vani. Mačkama koje vole tekuću vodu, povremeno treba, kako bi se osvježile, puštati vodu iz slavine.

Ako mačka voli blago rashlađivanje hladnim oblozima, to može postati dio njezinih ljetnih rituala. Mačku se nipošto ne smije polijevati vodom. Većina mačaka ne voli vodu i to im uzrokuje stres.

Ako je mačka slaba ili zadihana, mijauče, povraća ili ima proljev, hitno ju je potrebno odvesti veterinaru. Sve to mogu biti znakovi toplinskog udara ili sunčanice.

Savjeti za pse

A kako pomoći psima? Ovo su savjeti vezani uz boravak pasa izvan kuće tijekom ljeta kojih bi se trebalo pridržavati:

1. Psa ne ostavljajte samog u automobilu. Nagli porast temeprature u vozilu psa može dovesti do smrti

2. Psa u šetnju izvodite ujutro i navečer

3. Kada sa psom izlazite na cestu ili nogostup, provjerite temperaturu asfalta. Zbog vrućeg asfalta pas na šapama može dobiti opekline

4. Psu tijekom dana osigurajte dovoljno svježe vode

5. Dodatno osvježenje možete mu pružiti na moru na plaži za pse, u rijeci, potoku ili vodom napunjenom plastičnom bazenčiću

6. Posebnu pozornost pridajte štencima, psima treće životne dobi, onima s dugom dlakom, bolesnim psima, onima koji nose brnjicu, te psima brahicefaličnih pasmina

7. Ako kod svojeg psa primijetite simptome toplinskog udara, hitno ga odvedite veterinaru

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!