Možete li se predozirati vitaminima?

Lifestyle 18. velj 202416:58 0 komentara
Pexels

Zasigurno ste čuli izreku da dobra stvar u pretjeranim količinama može postati loša. Isto vrijedi i za vitaminske dodatke, jer uzimanje viška vitamina može biti štetno za vaše zdravlje.

Ovo se može činiti kontradiktornim jer se vitamini često potiču kao dopuna hranjivim tvarima koje možda nedostaju u našoj prehrani.

Liječnici mogu predložiti vitamine nakon što se potvrdi da imate nedostatak hranjivih tvari i savjetuju da se pridržavate preporučenih dnevnih doza.

Predoziranje vitaminima događa se kada osoba unosi puno više od dnevne preporuke, kroz dulje vremensko razdoblje.

Iako tijelo može izlučiti prekomjerne količine vitamina topljivih u vodi poput vitamina C, može zadržati vitamine topive u mastima poput vitamina A, koji mogu biti toksični, piše Flushing Hospital.

Evo nekoliko vitamina za koje je dokazano da su otrovni ako se prekomjerno uzimaju, kao i njihovi simptomi predoziranja:

Željezo – mučnina, krvava stolica, proljev, vrtoglavica, glavobolja, nakupljanje tekućine u plućima i groznica.

Vitamin A – Gubitak kose, oštećenje jetre, jake glavobolje, bolovi u kostima, zamagljen vid, suha koža i povraćanje

Vitamin D – abnormalni srčani ritam, zatvor, učestalo mokrenje, slabost mišića i smetenost.

Vitamin E – ometa sposobnost tijela da zgruša krv, što može biti štetno za one koji uzimaju lijekove za razrjeđivanje krvi

Vitamin B – B6 može uzrokovati oštećenje živaca, dok B3 može izazvati žuticu, povišene razine jetrenih enzima i mučninu.

Ako ste se odlučili za kupnju vitamina, uvijek se pridržavajte preporučene dnevne doze kako biste izbjegli prekomjeran unos. Prije kupnje preporuča se konzultirati se s liječnikom ili nutricionistom radi procjene.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!