Nutricionistica objašnjava kako čitati deklaracije na hrani

Lifestyle 08. lip 202316:23 0 komentara
Pexels/Ilustracija

Svrha prehrambene deklaracije je pružiti potrošačima jasne i točne informacije o proizvodu kako bi mogli donositi odluke o kupnji proizvoda te samim time utjecali na svoje prehrambene izbore. No, iskreno, koliko ih puta zaista i proučite?

Prehrambena deklaracija je dokument na kojem se nalaze informacije o sastojcima određenog proizvoda/hrane te nutritivne vrijednosti, piše Ordinacija. No kako ih čitati i na što obratiti pažnju?

Proučite 5 savjeta Ivane Barišić, naše magistre nutricionizma:

Provjerite nutritivne sastojke

Pregledajte sastojke kao što su masti, šećeri, sol i bjelančevine. Moja preporuka je da birate namirnice s manjim udjelom zasićenih masti, trans masti i šećera, te većim udjelom vlakana i bjelančevina.

Izbjegavajte “skrivene” šećere:

Šećeri se ponekad skrivaju pod raznim nazivima na popisu sastojaka, poput glukoze, fruktoze, saharoze ili sirupa od kukuruza. Budite svjesni da veći broj sastojaka s šećerom može ukazivati na visok sadržaj šećera u proizvodu.

Uvijek provjerite sastojke za alergene:

Ako imate alergije ili intolerancije na hranu, pažljivo provjerite da li su alergeni navedeni u deklaraciji. Prepoznavanje i izbjegavanje alergena ključno je za vaše zdravlje.

Pogledajte redoslijed sastojaka:

Sastojci su obično navedeni po količini, što znači da je prvi sastojak na popisu najzastupljeniji u proizvodu. Ako se na vrhu popisa nalazi nezdrav sastojak, poput šećera ili hidrogeniziranih masti, to može biti signal za razmatranje alternativa.

Koristite deklaraciju kao smjernicu:

Prehrambena deklaracija pruža informacije, ali nije jedini faktor koji treba uzeti u obzir. Važno je sagledati cijelu sliku prehrane i uzeti u obzir i druge aspekte, poput svježih namirnica, uravnoteženog obroka i raznolikosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.