“Oppenheimer” trijumfirao na dodjeli filmskih nagrada BAFTA

Kultura 18. velj 202422:05 0 komentara
JUSTIN TALLIS / AFP

"Oppenheimer", trosatni ep o izradi atomske bombe tijekom Drugog svjetskog rata, veliki je pobjednik na dodjeli filmskih nagrada BAFTA u nedjelju, osvojivši ukupno sedam nagrada.

Jedan od filmova s najvećom zaradom 2023. osvojio je glavnu nagradu večeri, nagradu za najbolji film. Također je dobio nagrade za glavnog glumca Cilliana Murphyja, sporednog glumca Roberta Downeya Jr., montažu, kameru, originalnu glazbu te režiju za Christophera Nolana, njegovu prvu takvu nagradu BAFTA-e.

“Moram zahvaliti toliko ljudi za ovo, nevjerojatnoj glumačkoj ekipi… nevjerojatnoj ekipi”, rekao je Nolan u svom govoru.

Emma Stone osvojila je nagradu za glavnu glumicu za gotičku komediju “Jadnici”, koja je osvojila ukupno pet nagrada.

Da’Vine Joy Randolph osvojila je nagradu za sporednu glumicu za svoju ulogu u “The Holdovers”, komediji smještenoj u internat za dječake.

Sudska drama “Anatomija pada” osvojila je prvu nagradu večeri, nagradu za originalni scenarij.

“Zona interesa”, ratni i kriminalistički film o zapovjedniku Auschwitza i njegovoj obitelji koja živi uz nacistički logor smrti, osvojio je posebnu nagradu za britanski film.

Nagradu za najbolji dokumentarni film dobio je film “20 dana u Mariupolju”, osobni prikaz novinara Mstislava Černova o opsadi ukrajinskog grada.

“Ovdje se ne radi o nama, ovaj film je o Ukrajini, o ljudima iz Mariupolja… prekjučer je još jedan ukrajinski grad pao… mnogi gradovi prije toga”, rekao je Černov u svom govoru.

Osim mnoštva slavnih osoba koje su prisustvovale ceremoniji u Royal Festival Hallu kraj rijeke Temze u središtu Londona, na popisu gostiju nalazio se i predsjednik BAFTA-e, britanski princ William.

Dodjelu filmskih nagrada BAFTA-e (Britanske akademije filmske i televizijske umjetnosti) vodio je glumac David Tennant.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!