Orke ponovno napadaju: Potopile 15 metarsku jahtu kod Gibraltara

Lifestyle 14. svi 202415:55 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Jato orki napalo je u nedjelju i potopilo 15-metarsku jahtu u Gibraltarskom tjesnacu kod Španjolske. Dvoje putnika koji su bili na plovilu tijekom napada spasio je obližnji naftni tanker. Posljednjih godina kitovi ubojice sve češće napadaju brodove koji prolaze kroz tjesnac. Kako su znanstvenici ustanovili prošle godine, jato bi trebalo pripadati obitelji ženke koju je prije četiri godine udario brod.

Nekoliko orki napalo je i potopilo 15-metarsku jahtu u Gibraltarskom tjesnacu u nedjelju, objavila je španjolska pomorska spasilačka služba. Incident se dogodio oko 9 sati ujutro po lokalnom vremenu, objavio je britanski Guardian.

Na plovilu su tijekom napada bila dva putnika, koji su prvo osjetili iznenadne udarce u trup jahte, a potom su shvatili da plovilo guta voda. Putnike je spasila obližnja cisterna s naftom.

To je posljednji u nizu napada kitova ubojica u Gibraltarskom tjesnacu. Posljednjih godina dogodilo se nekoliko sličnih incidenata. Znanstvenici se dugo pitaju zašto se broj napada povećava. Kako su prošle godine izvijestile francuske novine Le Monde, sve orke uključene u prošle napade navodno pripadaju obitelji ženke koju je udario brod 2020.

Od tada je u španjolskim i portugalskim tjesnacima otkriveno gotovo 700 napada, navodi Guardian, prema podacima istraživačke grupe GT Atlantic Orca.

Napadi su češći u ljetnim mjesecima kada tune u ovom okruženju ima više. Orke obično napadaju oko podneva. Jato broji oko 15 kitova.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!