Osobe s ovim zdravstvenim problemom trebale bi izbjegavati avokado

Magazin 28. sij 202407:11 0 komentara
Pixabay / Ilustracija

Avokado sadrži puno hranjivih tvari poput zdravih masti, proteina, vlakana, kalija, magnezija i vitamina C, E, K i B6. Izvrstan je za zdravlje srca, štiti vaše oči od UV zračenja, poboljšava zdravlje kostiju, pomaže probavi i štiti od kroničnih bolesti. Međutim, ako patite od bolesit bubrega - ovo voće nije dobro za vaše zdravlje, uglavnom zbog visokog sadržaja kalija (polovica avokada sadrži čak 345 miligrama ovog minerala).

Od onih s bolestima bubrega obično se traži da ograniče ili izbjegavaju natrij, kalij i fosfor u prehrani, uglavnom zato što im bubrezi ne rade kako bi trebali i to može rezultirati višom razinom svakog od ovih minerala od normalne. Vaši bubrezi obavljaju vrlo važnu funkciju održavanja zdrave razine kalija u vašem sustavu filtrirajući ono što mu nije potrebno i uklanjajući ga kao otpad putem urina. Kod bolesti bubrega ova funkcija postaje oštećena. Ako jedete avokado svaki dan s ovim zdravstvenim stanjem, možda se izlažete riziku od hiperkalemije (visoke razine kalija) koja će se manifestirati u fiziološkim simptomima kao što su slabost mišića, trnci, utrnulost, mučnina i povraćanje te nepravilni otkucaji srca. Znači li to da se morate odreći avokada pod svaku cijenu? Pa, ovisi, piše Healtdigest.

Ljudi s bolestima bubrega

Ne mora svatko s takvim zdravstvenim stanjem u potpunosti izbjegavati avokado, kaže registrirana dijetetičarka nutricionistica Kellsey Reed. “Avokado je prepun vlakana, zdravih masnoća i kalija. Vlakna i zdrave masnoće sjajni su dodaci prehrani koja je pogodna za bubrege jer pomažu u kontroli šećera u krvi, krvnog tlaka, razine kolesterola i zdravlja crijeva”, rekla je stručnjak.

Međutim, ako imate bolest bubrega i na dijeti ste s ograničenim unosom kalija, morate biti oprezni. To može biti važno za nekoga s kasnijim stadijem bolesti bubrega.

Prema Reed, ne postoji univerzalni pristup kroničnoj boelsti bubrega. Iako avokado općenito spada u skupinu namirnica koje biste trebali izbjegavati, svejedno možete uživati ​​u bogatom i kremastom voću u svojoj prehrani ako su vam razine kalija normalne ili niske, ovisno o preporuci liječnika. Evo kako to možete učiniti.

Konzumacija avokada kod bolesti bubrega

Kao što je objasnila registrirana dijetetičarka i stručnjakinja za bubrežnu prehranu Jessianna Saville, ključno je surađivati ​​sa svojim liječnikom i znati gdje se nalazite u rasponu razine kalija u krvi, a zatim odlučiti kako je najbolje uključiti avokado u svoju prehranu.

Dakle, dodavanje komadića avokada u tost ujutro ili samo četvrtina voća u salati predsstavlja dopuštenu količinu. Ovdje je ključno izbjegavati previše avokada.

Prema Saville, čak i ako ste na dijeti koja ograničava unos kalija (što obično znači da ograničavate unos kalija na manje od 2000 miligrama dnevno), možda ćete imati prostora da uključite avokado u prehranu sve dok ga držite u vašem preporučenom dnevnom unosu ovog minerala. Međutim, imajte na umu da gotovo sve namirnice sadrže kalij, pa ako vam je liječnik izričito rekao da pripazite na unos kalija u skladu sa svojim zdravstvenim stanjem, bolje je da u potpunosti izbjegavate avokado. Najbolji način djelovanja je da svoje izbore ili promjene prehrane obavite kod svog stručnjaka za bubrežnu prehranu. Oni će vam moći najbolje pomoći s određenim zdravstvenim stanjem i kako se nositi s razinama kalija u namirnicama koje konzumirate.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!