Ovo je minimum sati sna koliko nam treba da bismo “preživjeli dan”

Lifestyle 20. svi 202407:57 0 komentara
Unsplash/Kinga Howard

Znamo da je sedam do devet sati optimalna količina sna. Toliko vam je potrebno da se osjećate odmorno, da se oporavite i da vaš probavni sustav odradi svoj posao.

Sada imamo rezultate studije koja je otkrila da postoji nešto poput “premalo sna” – čak i ako se osjećamo dobro.

Znanstvenici su otkrili da je pet sati apsolutni minimum odmora s kojim se možete izvući – sve manje izlaže vas riziku od zdravstvenih problema.

Studija u časopisu PLOS Medicine pratila je zdravlje i san oko 8000 britanskih državnih službenika. Više od 25 godina mjerili su njihove sate sna i provjeravali kronična stanja poput dijabetesa, raka i bolesti srca.

Istraživači su otkrili da su oni koji su spavali pet sati ili manje imali 30 posto veću vjerojatnost da će imati kronične zdravstvene probleme do 50. godine, u usporedbi s onima koji su spavali sedam sati.

Ali postoji niz razloga zašto netko ne spava dovoljno noću. Roditelje mogu držati budnima bebe koje plaču i zalutale tinejdžere; menopauza otežava pronalaženje ugodne temperature, a loše zdravlje može prekinuti san.

Nesanica je također problem koji je općenito u porastu – 36 posto odraslih u Ujedinjenom Kraljevstvu izjavilo je da već imaju poteškoća da zaspu barem jednom tjedno, a ta će se brojka samo povećavati s povećanjem pritisaka kao što je kriza troškova života i financijski stres.

No, ovo je još jedan dokaz da moramo učiniti nešto kako bismo sačuvali vrijeme koje provodimo u krevetu – bilo da se radi o premještanju kućnih ljubimaca, otvaranju prozora kako bi soba bila hladnija ili promjeni onoga što jedemo i kada imamo zadnji obrok u danu.

Previše i premalo sna već se povezivalo s problemima mentalnog zdravlja i “slabijim kognitivnim performansama”, a studija s Cambridgea pokazala je da je dosljednost važnija od duljine sna. Ova novija, duža studija pokazuje da postoje ograničenja. Dakle, iako bi bilo bolje spavati šest sati svake noći nego devet, zatim četiri, pa sedam, kristalno je jasno da bismo trebali ciljati najmanje pet sati svake noći.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!