Postoji li ljubav na prvi pogled? Evo što kažu stručnjaci

Lifestyle 22. svi 202421:27 0 komentara
Pixabay/ilustracija

Jednostavno rečeno, ljubav na prvi pogled slična je osjećaju da vam je "suđeno biti" s nekim. Često se koristi kao sinonim za trenutnu početnu privlačnost koja je toliko snažna da se doista osjeća kao ljubav.

“Ljubavi na prvi pogled’ prastari je koncept koji se temelji na uvjerenju da možemo osjetiti duboku romantičnu povezanost s određenom osobom odmah nakon što je vidimo. Mnogi žele vjerovati u “ljubav na prvi pogled” jer taj koncept hrani našu prirodnu ljudsku čežnju za romantičnom ljubavi”, kaže klinička psihologinja Carla Marie Manly.

No dok ljubav na prvi pogled vjerojatno uključuje određeni stupanj snažne fizičke privlačnosti, to dvoje nije jedno te isto.

“Ključna razlika između ljubavi na prvi pogled i fizičke privlačnosti leži u dubini i trajanju. Fizička privlačnost je trenutna i prvenstveno se temelji na vanjskim kvalitetama – izgledu, ponašanju, govoru tijela. To je reakcija koja može biti snažna, ali ima tendenciju biti površna”, kaže psihologinja Courtney Hubscher.

Ljubav na prvi pogled nadilazi ovo i možete osjetiti “neodredivu povezanost”. Vaša intuicija bi vam mogla reći nešto poput: “Ova osoba je prava za mene – ova osoba mi odgovara.”

Što kaže znanost?

Ako ste se ikada pitali postoje li istraživanja iza ljubavi na prvi pogled, postoje.Znanost pak ima manje romantičan pristup, primjećuje Hubscher.

“Znanost pruža pragmatičniji pogled. Istraživanja pokazuju da ono što često tumačimo kao ljubav na prvi pogled vjerojatnije jaka početna privlačnost”, objašnjava ona.

Studija iz 2021. posebno je proučavala “impuls ljubavi na prvi pogled”, otkrivši da se ljudi brže zaljubljuju kada to žele. Prema istraživačima, sudionici koji su se željeli zaljubiti bili su brži u pronalaženju pravog partnera, što je pogodno za uspostavljanje romantične veze.

“Istraživanja pokazuju da ljubav na prvi pogled sigurno može potrajati, pogotovo ako su partneri dobro usklađeni u ključnim područjima kao što su osobnost, interesi i vrijednosti”, kaže Manly,a piše Best Life.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!