Šest osobina koje možete naslijediti samo od oca

Lifestyle 12. pro 202307:00 0 komentara
Unsplash/Juliane Liebermann

Na satu biologije naučili smo da 50% našeg DNA nasljeđujemo od majke i 50% od oca. Ova biološka činjenica, međutim, ne znači da svaki roditelj na svoje dijete prenosi jednaku količinu fizičkih i genetskih karakteristika.

Zapravo, djeca imaju 60% veću vjerojatnost da će naslijediti aktivne osobine od svojih očeva jednostavno zato što priroda radije izražava te gene.

Bright Side je temeljito istražio ovaj biološki fenomen i za vas prikupio 6 gena za koje postoji veća vjerojatnost da dolaze s tatine strane.

Visina

Jeste li upoznati s izrazom “visok je poput svog oca”? Očigledno je ova izjava potkrijepljena znanošću. Visinu osobe određuje najmanje 700 genetskih varijacija naslijeđenih od oba roditelja. Međutim, čini se da gen visine svakog roditelja djeluje na malo drugačiji način. Na primjer, geni oca važni su za poticanje rasta, a time i visine.

Krivi zubi

U slučajevima kada otac ima loše zdravlje zuba, vjerojatnije je da će dijete češće morati posjećivati ​​stomatološku ordinaciju nego njegovi vršnjaci, čak i ako njegova majka ima sjajne zube. Od karijesa do svih problema sa zubima, može doći ravno iz očevih usta.

Spol

Tate su 100% odgovorne za spol svoje novorođenčadi. Kromosomi X i Y, poznatiji kao spolni kromosomi, određuju djetetov spol. Djevojčice nasljeđuju kromosom X od oca, što rezultira genotipom XX, a muškarci nasljeđuju kromosom Y od oca, što rezultira genotipom XY. Budući da majke prenose samo X kromosome, očevi imaju potpunu kontrolu nad spolom.

Jamice

U mnogim kulturama rupice se smatraju znakom ljepote i privlačnosti. No, znanstvenici rupice opisuju kao nedostatak koji je nastao zbog skraćenih mišića lica. Pretpostavlja se da su rupice naslijeđene jer su dominantna genetska osobina i češće se nasljeđuju od oca, piše Bright Side.

Otisci prstiju

Ne postoje 2 potpuno ista otiska prsta budući da su oni jedinstveni uzorak. Ipak, otisci bebinih prstiju mogu nalikovati očevim! Uzorci otisaka prstiju su genetske osobine naslijeđene od naših očeva.

Kihanje

Mnogi od nas poznaju barem jednu osobu koja nekontrolirano kiše dok gleda u sunce ili jaka svijetlo. Pa, ovo je još jedna genetska osobina za koju je odgovoran otac. Ovo stanje je poznato kao Achoo sindrom i vjerojatnije je da se prenosi s očeve strane.

Kome ste vi (ili vaše dijete) najsličniji, mami ili tati?

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!