Angelina Jolie prodaje platno Winstona Churchilla, dar Brada Pitta

Showbiz 04. velj 202108:51 0 komentara
angelina jolie
ISABEL INFANTES / AFP

Angelina Jolie prodaje jedinu sliku koju je britanski ratni premijer Winston Churchill naslikao tijekom Drugog svjetskog rata i očekuje se da bi djelo na dražbi moglo postići cijenu od 3,4 milijuna dolara, prenio je CNN.

Churchill je naslikao “Toranj džamije Kutubije” u Marrakechu u Maroku nakon što je nazočio konferenciji u Casablanki u siječnju 1943. i dao je američkom predsjedniku Franklinu D. Rooseveltu.

Glumac Brad Pitt kupio ju je 2011. od trgovca umjetnina za Angelinu Jolie. Par se rastao 2016. nakon dvije godine braka i njihov razvod još nije završen.

Churchill je naslikao djelo odmah nakon ratnog samita na kojemu je s Rooseveltom dogovorio iduće faze zajedničke strategije protiv nacističke Njemačke.

Procjena vrijednosti slike kreće se od dva do 3,4 milijuna dolara.

“To je jedino djelo koje je Churchill naslikao tijekom rata, možda ohrabren napretkom saveznika, u zemlji koju je smatrao jednom od najljepših koje je vidio”, kazao je Nick Orchard, voditelj odjela moderne britanske umjetnosti u dražbovnoj kući Christie’s.

Slika je nastala nakon što su se dvojica čelnika dogovorila da će jedino prihvatiti bezuvjetnu kapitulaciju sila osovine što je bila strateški značajna poruka namjere dvije vodeće ratne figure.

Christie’s je objavio da platno na prodaju stavlja Jolie Family Collection.

Trgovac umjetninama Bill Rau, od kojeg je Pitt kupio sliku, kazao je da je ona darovana sinu predsjednika Roosevelta koji ju je prodao 1960.

Slika je završila u New Orleansu gdje je bila u obiteljskoj kući više od 50 godina, a kad ju je pokćerka obitelji naslijedila, prodala ju je.

Churchill je prije rata naslikao nekoliko motiva Maroka.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.