Filmska industrija u velikoj krizi: Ovakvog štrajka nije bilo više od 60 godina

Showbiz 13. srp 202321:36 1 komentar
Getty Images via AFP

Sindikat hollywoodskih glumaca predložio je štrajk nakon što do isteka roka za pregovore nije došlo do sporazuma. Filmska industrija sada se mora pripremiti na mogućnost prvog štrajka u kojem istovremeno sudjeluju i glumci i scenaristi, što se prošli put dogodilo prije više od 60 godina.

Iz sindikata glumaca SAG-AFTRA, koji predstavlja 160.000 glumaca, u izjavi je rečeno da je njihov odbor za pregovore jednoglasno odlučio preporučiti štrajk. Nacionalni odbor finalnu će odluku donijeti u četvrtak, prenosi Guardian.

“Nakon više od četiri tjedna pregovora, AMPTP, tijelo koje predstavlja najveće studije i streaming platforme (Amazon, Apple, Disney, NBCUniversal, Netflix, Paramount, Sony i Warner Bros. Discovery) još uvijek odbija ponuditi pošten dogovor oko ključnih problema koji su od vitalne važnosti za članove SAG-AFTRA-e,” stoji u izjavi.

Predsjednica sindikata, glumica Fran Drescher, rekla je: “Tvrtke su odbile ozbiljno razgovarati o nekim temama, a oko drugih su nas potpuno ignorirale. Dok ne počnu pregovarati u dobroj vjeri, ne možemo postići dogovor. Nemamo izbora nego krenuti dalje ujedinjeni. U ime našeg članstva, nacionalnom odboru smo zbog toga preporučili štrajk. Odbor će o tome raspraviti u četvrtak ujutro i potom donijeti odluku.”

Očekuje se da će štrajk odmah ostaviti posljedice na marketinšku kampanju za najveće filmove ovog ljeta. Početak današnje premijere Nolanovog Oppenheimera pomaknut je na sat ranije, kako bi glumci mogli biti prisutni premijer bez obzira na finalnu odluku o štrajku. Svjetske premijere drugih najiščekivanijih filmova ovog ljeta – Barbie i novog nastavka Nemoguće misije – već su održane, no zvijezde neće moći u potpunosti sudjelovati u drugim promotivnim aktivnostima.

Štrajk bi također mogao odgoditi dodjelu nagrada Emmy do kasne jeseni ili možda čak početka sljedeće godine.

Disney je najavio da će premijera njegovog filma Haunted Mansion biti održana po planu 15. srpnja u Disneylandu, bez obzira na štrajkove. Glumci LaKeith Stanfield, Tiffany Haddish i velikanka Jamie Lee Curtis neće biti prisutni na premijeri.

Prije glasanja, neke od najvećih zvijezda Hollywooda jasno su izjavile da su spremne štrajkati. Krajem lipnja, A-listeri poput Meryl Streep i Jennifer Lawrence objavili su pismo u kojem pozivaju sindikalne čelnike da ne pristanu na osrednje sporazume, opisujući pregovore kao “od povijesne važnosti.”

Očekuje se da će istovremeni štrajk scenarista i glumaca dovesti do ozbiljnih poremećaja u čitavoj industriji, kao i gospodarstvu Los Angelesa.

Štrajk scenarista, koji je započeo 2. svibnja, sada ulazi u svoj treći mjesec, a kraj se ne nazire.

Prije početka njihovih pregovora sa studijima početkom ove godine, članovi sindikata glumaca i scenarista uvjerljivo su glasali za štrajk ukoliko on bude potreban, što je znak dubokih frustracija među hollywoodskim kreativcima zbog, kako kažu, ostvarivanja sve manjeg postotka zarade studija, sve veće nestabilnosti njihovih poslova, ali i strahova da će ih zamijeniti nove tehnologije temeljene na umjetnoj inteligenciji.

Na početku štrajka, scenaristi su uživali ogromnu potporu drugih sindikata u Hollywoodu, uključujući SAG-AFTA-u i moćni radnički sindikat Teamsters.

AMPTP, koji predstavlja studije, uključuje i stare divove poput Universala i Walt Disneya, ali i digitalne disruptore poput Amazona, Applea i Netflixa.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Pridruži se raspravi ili pročitaj komentare