Grupa The Prodigy promijenila kontroverzni stih svog velikog hita

Showbiz 28. stu 202311:32 0 komentara
Jurica Galoic/PIXSELL

Grupa The Prodigy promijenila je tekst svoje hit pjesme iz 1997. "Smack My Bitch Up" nakon više od dva desetljeća kontroverzi.

Grupa osnovana u Essexu trenutno je na turneji po Europi. Tijekom vikenda su nastupali u Londonu, a snimka s nastupa proširila se društvenim mrežama. Naime, na njoj se čini da frontmen Maxim tijekom izvođenja pjesme, umjesto izvornog drugog retka “Smack my bitch up” (ujedno i naslova), ponavlja uvodni stih: “Change my pitch up”, prenosi Index.hr.

Independent je tražio komentar benda i objašnjenje je li riječ o promjeni za stalno, no odgovor nisu dobili.

Jedna od najkontroverznijih pjesama svih vremena

Pjesma, originalno objavljena na kultnom albumu The Fat of the Land, izazvala je niz reakcija kada je prvi put objavljena, a jednom je proglašena “najkontroverznijom pjesmom svih vremena”.

Osim što su hit kritizirali umjetnici, uključujući Tori Amos i Beastie Boys, osudila ga je i američka Nacionalna organizacija za žene (NOW), koja ga je optužila za promicanje nasilja nad ženama kao da je to “oblik zabave”.

Kao odgovor, album je uklonjen iz brojnih trgovina u SAD-u, dok je BBC ili potpuno zabranio pjesmu na svojim postajama ili pustio verziju bez teksta. Unatoč napetostima, album je postigao velik uspjeh i u SAD-u i u Velikoj Britaniji. Bio je na vrhu ljestvica u Sjedinjenim Državama osam dana nakon objavljivanja.

Bend je u to vrijeme branio pjesmu, tvrdeći da je to posveta ranoj hip-hop kulturi.

“Nikad nas neće razumjeti”

“Na kraju dana, djevojke koje dolaze na naše nastupe su opasne djevojke i ne gledaju na to tako. Ako neka djevojka u cvjetnoj haljini A kroja odluči da negdje postoji neki bend koji pjeva o razbijanju kučki, ona ćemo biti malo militantni. Oni nas ne shvaćaju. Nikad nisu. Nikada i neće”, rekao je pokojni pjevač Keith Flint za Rolling Stone.

“To je toliko uvredljiv stih da to zapravo ni ne može imati to značenje na koje vi mislite. Tu je ironija”, rekao je jedan od osnivača benda, Liam Howlett, u istom intervjuu.

Ni Flint ni Howlett nisu izrazili žaljenje zbog pjesme. Međutim, predstavnik izdavačke kuće u XL-u Richard Russell priznao je da se predomišljao o pjesmi i osvrnuo se na kontroverzu u svojim memoarima iz 2020., Liberation Through Hearing.

“Je li to umjetnost? Da, otprilike, a velik dio umjetnosti nije ugodan”, napisao je. “Je li ijedna žena ikada bila zlostavljana zbog The Prodigyja? Moj instinkt je da nije. Ali, kako mogu biti siguran? Dakle, žalim li što sam izdao singl na XL-u s naslovom Smack My Bitch Up? Ne. Ali sumnjam da bih to ponovio.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!