Zašto Hrvatska već godinama nema nikakve šanse na Euroviziji?

Showbiz 11. svi 202220:34 0 komentara
Marco BERTORELLO / AFP, Ilustracija

Naša predstavnica na Eurosongu, Mia Dimšić, sinoć se tijekom prve eliminacijske večeri nije uspjela plasirati u finale koje će se održati u subotu. Tako je Dimšić nastavila nesretni niz u kojemu je ulazak u finale postao nemoguća misija za hrvatske predstavnike.

S pjesmom “Guilty Pleasure” predstavila je Hrvatsku. Iako je u subotnjem finalu nećemo gledati, s jučerašnjeg nastupa u Torinu vraća se sretna i ponosna.

“Stvarno jedno posebno iskustvo koje bi htjela svakom izvođaču da doživi. Toliko drugačije, ta razina organizacije, veličina bine, produkcije – ostavi te bez daha kad tamo dodeš. Ono što je meni osobna pobjeda je potpuna opuštenost na pozornici, bila je prisutna doza pozitivnog adrenalina, no smireno sam stala na pozornicu”, rekla je hrvatska predstavnica za N1.

Iako priznaju da je konkurencija bila jaka, gledatelji vjeruju da bi za Miu mjesto u finalu bilo i više nego zasluženo.

“Sviđa mi se što je začinilo malo s hrvatskim i dala do znanja od kud je.”

“U stilu Mie je, njezina je pjesma, nije nešto što je htjela kopirati, smatram da je prepoznatljiva po njoj.”

“Pa zgodna je bila, to je kao loto, nema tu neke filozofije, kako padne grah.”

“Mislim da je curka odradila dobro svoj posao, ali ne kotira Hrvatska u svijetu baš nešto pa…”

Da talent nije presudan i jedini faktor u cijelom natjecateljskom procesu, iskusio je i Jacques Houdek koji je 2017. uspio izboriti najbolji plasman na Eurosongu za Hrvatsku u posljednjih 16 godina. Izvrsne tri minute pod reflektorima na sceni ostaju nezamjetne bez sistematične pripreme i kontinuiranog rada.

“Srž problema leži u odabiru žirija koji bira pjesme za Doru, mislim da je tu esencija problema, a zatim i u timu koji bi trebao biti stručan i profesionalan, koji priprema hrvatske predstavnike s naglaskom da je to posao cjelogodišnji, treba se raditi sistematično, sustavno, cijelu godinu: Od kontakata, lobiranja, preko dobre pripreme i istraživanja tržišta, poznavanja glazbenih promjena, noviteta, stilova”, govori Houdek.

Dugi niz godina, Hrvatska broji neuspješne pokušaje ulaska u finale. Propisane formule za uspjeh nema, ali ipak postoji nekoliko neizostavnih komponenati.

“Nekakva pjesma koja će biti pamtljiva, vesela, koja ima priču i ima dobar imidž. Najbolji primjer da objasnim sve što pričam je srpska predstavnica Konstrakta. Imala je pjesmu koja savršeno koketira s aktualnim glazbenim žanrovima, trappom, s tekstom za koji su se svi zakačili. Ona je odlična na pozornici i ima dobar scenski nastup. I to je mamac za medije, da se svi zahvate za priču”, kaže glazbeni kritičar.

Samo tako mogli bismo konkurirati glazbeno prepoznatljivijim nacijama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.