Smiju li mačke jesti jogurt?

Lifestyle 31. svi 202307:16 0 komentara
Kristina Yadykina/Unsplash

Vlasnici mačaka predobro znaju tu priču. Iako znamo da ga vole, smiju li mačke jesti jogurt? Odgovor je da, neke vrste jogurta su sigurne za mačke. Ali to ne znači da bi to trebao postati redovni dio njihove prehrane. Prije nego svom ljubimcu ponudite ovaj mliječni proizvod, provjerite spisak sastojaka kako biste izbjegli neke koji su izrazito loši za mačke.

Jogurt za ljude nudi visoku razinu proteina, kalcija, vitamina B2 i B12 i probiotika, pa je realno pomisliti da je dobar za vašu mačku. Ali s obzirom na to da vaša mačka već jede zdravu, uravnoteženu hranu za mačke koju preporučuje veterinar, ove dobrobiti nisu dovoljne da opravdaju jogurt kao svakodnevni dodatak prehrani vašeg ljubimca.

Renee Schmid je veterinarka toksikologinja koja radi na Liniji za pomoć kućnim ljubimcima. Ona objašnjava da, iako mačke mogu jesti jogurt, to nije idealna poslastica za sve mačke.

“Mliječni proizvodi općenito mogu uzrokovati gastrointestinalne smetnje kod mačaka jer većina mačaka ne podnosi laktozu, što uglavnom uzrokuje rijetku stolicu i povraćanje”, kaže Schmid, i dodaje kako zbog toga jogurt ne bi trebao biti visoko na popisu idealne hrane za mačke.

Najčešći znak intolerancije na laktozu su smetnje poput proljeva ili povraćanja. Schmid kaže da ako vaš ljubimac osjeti bilo koji od ovih simptoma unutar 8-12 sati nakon što je pojeo mliječne proizvode, postoji velika vjerojatnost da ne podnosi laktozu.

Za ljude, jogurt je snažan izvor dobrih bakterija ili probiotika koji pomažu probavi. Međutim, naši ljubimci obično ne trebaju te iste bakterije osim ako nemaju problema s probavnim sustavom, kaže Schmid. Ako probavni trakt vaše mačke nije u redu, najbolje je da odete veterinaru, koji će ustanoviti dijagnozu njezinih probavnih problema i možda čak preporučiti probiotike koji su sigurni za mačke kako bi pomogli njezinim crijevima.

Koje su vrste jogurta sigurne za mačke?

Ako vaša mačka nije osjetljiva na mliječne proizvode, većina običnih, nezaslađenih jogurta je sigurna za mačke. Međutim, prije nego što svojoj mački ponudite ovu vrstu obroka, trebali biste se uvjeriti da nema dodatnih sastojaka koji bi mogli naškoditi vašoj mački. Općenito, niskokalorični i aromatizirani jogurti su zabranjeni jer obično sadrže dodatne toksične sastojke koje biste trebali držati podalje od svoje mačke. To uključuje: Xylitol, grožđe ili grožđice, čokoladu, citrusno voće (limuni, limete, naranče, grejpfruti, itd.) i kokos.

Koliko jogurta smiju jesti mačke?

Ukoliko vaša mačka ne reagira loše na mliječne proizvode, ipak joj ne biste trebali ponuditi više od jedne žlice jogurta. Kao opće pravilo, poslastice ne bi trebale činiti više od 10 posto dnevnog unosa kalorija vaše mačke.

Međutim, “zbog visoke učestalosti intolerancije na laktozu kod mačaka, poželjno je dati im posebnu poslasticu za mačke i u potpunosti izbjegavati mliječne poslastice”, kaže Schmid.

Vaša bi mačka već trebala dobivati većinu svojih esencijalnih hranjivih tvari putem zdrave, uravnotežene prehrane za mačke koju je odobrio veterinar. Dok malo jogurta tu i tamo vjerojatno neće naškoditi vašoj mački, poslastice za mačke koje preporučuje veterinar ili čak domaće poslastice za mačke omogućit će vašoj mački da jede bez ikakvih potencijalnih problema koji dolaze s mliječnim proizvodima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

PROČITAJTE JOŠ

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!