Stručnjak otkrio gdje je najbolje držati krumpir, a mnogi to izbjegavaju

Lifestyle 15. ožu 202407:06 0 komentara
Pixabay

Krumpir često skladištimo u smočnici ili tamnom kuhinjskom ormariću kao i mnogo drugo povrće, poput luka. No, iako kuhinjski ormarić nije sam po sebi loše mjesto za držanje zemljanih plodova, oni koji traže dugovječnost svježih proizvoda trebali bi razmisliti o drugim trikovima za pohranu hrane.

Većina krumpira izdržat će tjedan ili dva kada se pohrani na ovaj način, sve dok tijekom procesa ne istruli.

Međutim, Kate Hall, stručnjakinja za hranu i osnivačica The Full Freezera, otkrila je da je, suprotno uvriježenom mišljenju, hladnjak zapravo najbolje mjesto za pohranu krumpira, piše Express.

Objasnila je da je početkom 2023. Britanska agencija za standarde hrane promijenila svoje savjete o skladištenju krumpira.

Često nazivana FSA, Agencija za standarde hrane radi na zaštiti zdravlja ljudi i smanjenju ekonomskog tereta bolesti koje se prenose hranom u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Ranije su njihovi savjeti upozoravali da ne držite sve vrste sirovog krumpira u hladnjaku zbog ozbiljnih zdravstvenih problema u slučaju kuhanja krumpira.

Smjernice za skladištenje hrane bile su da se krumpir čuva na tamnom, hladnom mjestu na temperaturi iznad 6 Celzijevih stupnjeva.

Kate je objasnila: “Postojala je zabrinutost da bi to moglo dovesti do dodatnih šećera u krumpiru, koji se zatim pretvara u akrilamid kada se kuha – tvar koja se povezuje s rizikom od razvoja raka.”

Međutim, nedavna istraživanja pokazuju da je krumpir sigurno čuvati u hladnjaku te da mu se na taj način čak i produljuje rok trajanja.

Stručnjak za hranu je dodao: “Studija Odbora za toksičnost kemikalija u hrani, potrošačkim proizvodima i okolišu (COT) dokazala je da su te zabrinutosti neutemeljene, pa je hladnjak najbolje mjesto za čuvanje krumpira.”

Postoji, međutim, jedno pravilo kojeg se uvijek mora pridržavati kada je u pitanju čuvanje krumpira u hladnjaku.

To uključuje potpuno sušenje plodova kako bi se uklonili svi tragovi vlage. Stručnjakinja za sigurnost hrane Sylvia Anderson tvrdi da vlaga može uzrokovati truljenje krumpira, što neće utjecati na njegov rok trajanja.

Kako biste pripremili krumpir za hladnjak, prvo obrišite svu prljavštinu suhom krpom, ali nemojte prati krumpir dok ga ne budete spremni koristiti.

Stavite ga u posudu obloženu papirnatim ručnicima, gdje bi trebao ostati svježi do četiri tjedna bez klijanja ili zelenih mrlja na vidiku.

Sylvia je rekla: “Krumpir ispušta plin etilen, koji može uzrokovati brže sazrijevanje i kvarenje drugog voća i povrća. Držite krumpire odvojeno od luka, jabuka i nekih drugih proizvoda osjetljivih na etilen kako biste im produžili rok trajanja.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!