“Tajna dugovječnosti mog pradjeda koji je živio 104 godine: Jedan napitak je svaki dan pio”

Lifestyle 19. ožu 202515:13 0 komentara
Zhanzat Mamytova / Pexels

Prema riječima doktora Williama Lija, najveći neprijatelji dugovječnosti su rak, dijabetes i kardiovaskularne bolesti – oboljenja koja ne ugrožavaju samo tijelo, već i um.

Kako starimo, mnogi od nas razmišljaju o načinima kako produžiti život. Ipak, prema svjetski poznatom liječniku, dugovječnost ne ovisi o opsesivnoj kontroli prehrane i rigidnim režimima, već o tri jednostavne navike koje je naučio od svog pradjeda – čovjeka koji je s nevjerojatne 104 godine i dalje bio vitalan i aktivan.

Govoreći u podcastu, dr. Li ističe da su dva ključna faktora za dug i sretan život – sposobnost da se oslobodimo ljutnje i življenje u sadašnjem trenutku. Međutim, ono što mnoge iznenađuje je treći faktor – napitak koji se može pronaći u svakoj trgovini: zeleni čaj.

Ekstremne metode ili jednostavni principi dugovječnosti?

Prema dr. Liju, ključ dugog života nije samo u njegovu trajanju, već i u očuvanju mentalne bistrine.

“Svi želimo dugo živjeti, ali pritom želimo sačuvati bistar um, moći pamtiti, rješavati probleme i uživati u životu,“ objašnjava on.

Skeptičan je prema metodama koje zagovaraju pojedinci opsjednuti dugovječnošću, a koji se pridržavaju ekstremnih dijeta i strogih pravila, često na štetu vlastite sreće.

Umjesto toga, on preporučuje jednostavniji, ali znanstveno dokazan pristup – način života koji je vodio njegov pradjed, piše nova.rs.

Zeleni čaj – napitak dugovječnosti

Dr. Li ističe da je njegov pradjed cijelog života pio velike količine zelenog čaja, i to između šest i deset šalica dnevno.

“Živio je u Kini i svakodnevno pio zeleni čaj, ali nije bila stvar samo u napitku – bio je fizički aktivan, društveno povezan i mentalno angažiran do kraja života,“ kaže dr. Li.

Posebno je zanimljivo to što je čaj koji je njegov pradjed konzumirao bio bogat katehinima – moćnim antioksidansima koji imaju niz zdravstvenih dobrobiti. Osim toga, kvaliteta čaja ovisi o vremenu berbe.

“Čaj koji se bere ranije u sezoni ima manje kofeina, jer biljka tek kasnije razvija kofein kao prirodni pesticid. U ranim fazama rasta, kada još nema mnogo insekata, biljka proizvodi manju količinu kofeina,“ objašnjava dr. Li.

Druženje i kretanje – ključni faktori dugovječnosti

Ipak, ono što je zaista činilo razliku u dugovječnosti njegova pradjeda nije bio samo čaj, već i sam ritual njegova ispijanja.

Svakog dana, njegov bi pradjed šetao do obližnjeg hrama, gdje bi provodio sate u društvu prijatelja, ispijajući zeleni čaj i vodeći duge razgovore.

“To nije bilo samo puko konzumiranje čaja – on je morao prošetati do mjesta gdje se okupljao s prijateljima, bio je društveno povezan i potpuno opušten. Upravo te tri stvari – pozitivan način razmišljanja, dugogodišnje ispijanje zelenog čaja i redovita tjelesna aktivnost – ključni su za dug i kvalitetan život,“ zaključuje dr. Li.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!