Tajni jezik konobara: Kako neopaženo pričaju o svojim gostima

Lifestyle 19. velj 202407:20 0 komentara
Mo Peerbacus / Alamy / Alamy / Profimedia / Ilustracija

U mnogim restoranima zaposlenici komuniciraju pomoću tajnih simbola i kodova. Na taj način mogu nenametljivo razgovarati o gostima. Evo na što bi kao gost trebali obratiti pozornost.

Tajni pogledi, kimanje glavom ili brzo mahanje rukom – kad je restoran pun zaposlenici obično nemaju drugog izbora nego međusobno komunicirati neverbalno. A to je također vrlo važno kako bi posao tekao glatko, prenosi Fenix magazin.

Znakovni jezik konobara u restoranu

Ako dobro obratite pozornost na znake rukom ili mig, možete razumjeti tajni jezik konobara – i prepoznati govore li o vama.

Konobarica podiže ruku i pravi znak “V” ? To znači da je gost “Vrlo važna osoba” (VIP). Na malo drugačiji način, pobjednički znak u kombinaciji s ispruženim palcem i mahanjem prema kuhinji također bi mogao biti znak VIP gosta.

Pokazivanje na vlastiti pupak: rođendan gosta

Slavite li rođendan, cijeli će servisni tim u dobrim restoranima u tren znati što se događa. Kako konobar to pokazuje kolegama? Konobar pokazuje na vlastiti pupak i osoblje zna da se za vašim stolom slavi rođendan.

Slično je i s vjenčanjima ili obljetnicama. Pogled na prstenjak konobara trebao bi signalizirati ostatku tima: postoji romantična prilika za ove goste.

Ako je potrebna pomoć: Konobar stavlja ruku na rever

Ako je u restoranu gužva , ponekad možete vidjeti konobara kako stavlja ruku na rever. To ukazuje da mu je potrebna podrška u njegovim zadacima ili da bi stvari mogle postati užurbane, piše internetski magazin “wmn”.

Kada konobar mora otići do “stola 17”

Također zanimljivo je znati: Ako čujete osoblje kako pričaju o “stolu 17”, tada će netko od konobara vjerojatno htjeti brzo nestati u toalet.

Kako konobari komuniciraju u svijetu

Konobari diljem svijeta također koriste skrivene geste za komunikaciju s gostima.

U Velikoj Britaniji, na primjer, svatko tko je posebno ljubazan prema osoblju u restoranu prilikom telefonske rezervacije imat će pored imena napisano “VNP”. To znači “jako fina osoba” i može se smatrati pravim komplimentom.

Ipak, u Velikoj Britaniji treba obratiti pažnju: ako osoblje naredi “Change the Tetley’s”, to ne znači da se mijenja bačva Tetley’s piva, već se zove policija.

U američkim restoranima konobari su također razvili vlastiti jezik za komunikaciju o zadacima i gostima. Recimo, one koje nazivaju “kamperima” konobari bi trebali potaknuti da krenu kući jer kao gosti već predugo sjede za stolom.

Tajni jezik razlikuje se u restoranima

Kako bi si olakšali svakodnevicu i uvijek zadržali prijateljsko lice, dobro uvježbane ekipe u restoranima vole smišljati sitnice kako bi poboljšale međusobnu komunikaciju.

Svatko tko obrati pažnju, može otkriti puno neizrečenog i bolje razumjeti rad konobara. Naravno, ovi tajni simboli nisu univerzalni i mogu se razlikovati od tima do tima.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!