Dobro pazite: Ovo je sedam najrizičnijih mjesta na kojima možete koristiti karticu

Ekonomija 20. sij 202416:30 0 komentara
Pexels

Prijevara s kreditnim karticama postala je stalna i sveprisutna prijetnja. Zato je izuzetno važno znati gdje su rizici kako biste se bolje zaštitili od onih koji pokušavaju ukrasti vaše informacije.

Ovo je sedam najrizičnijih mjesta na kojima možete koristiti karticu:

1. Bankomati

Kradljivci već godinama prikupljaju informacije s debitnih i kreditnih kartica skidanjem podataka s bankomata, a inovacija čip kartica djelomično je razvijena kako bi se riješio taj rizik, piše GOBankingRates.

Međutim, kako napreduje industrija kreditnih kartica, kradljivci se prilagođavaju.

2. Benzinske postaje

Benzinske postaje su raj za kradljivce kreditnih kartica jer imaju veliki broj korisnika i nerijetko, minimalan nadzor.

Kao rezultat toga, kradljivci imaju obilje prilika za postavljanje uređaja za skidanje podataka, tzv. skimmera i malih kamera koje snimaju PIN-ove.

3. Ulični prodavači

Iako postoji mnogo pouzdanih uličnih prodavača koji nastoje pošteno zarađivati, mogu se pojaviti i kradljivci koji se predstavljaju kao takvi prodavači.

Na festivalima, sajmovima, koncertima i drugim događanjima, posjetitelji ponekad ne znaju je li prodavač pouzdan ili koristi uređaj za skidanje podataka s kartice.

4. Restorani

Iako neki restorani sada provlače vašu karticu na vidljivom mjestu, mnogi još uvijek obrađuju kartice u stražnjem dijelu prostorije, van vašeg vidokruga.

Ako je konobar neetičan, mogao bi provući vašu karticu kroz uređaj za skidanje podataka i naplatiti više od vašeg obroka.

5. Trgovački lanci

Veliki trgovački lanci mogu izgledati kao sigurnija mjesta za korištenje kartice jer imaju više resursa za ulaganje u sigurnost.

Međutim, veliki broj ljudi koji provlače svoje kartice na ovim mjestima čini ih posebno privlačnim metama za kradljivce, a neki su uspjeli proći kroz postojeće sigurnosne mjere.

6. Online trgovine

Internetska transakcija može izložiti informacije o vašoj kreditnoj kartici na više mjesta.

Informacije mogu biti ukradene od zlonamjernog softvera na vašem uređaju, osobe koja presreće prijenos ili kao posljedica curenja podataka od trgovca s kojim vršite transakciju.

7. Bilo koje mjesto koje pohranjuje vaše informacije

Rizik od krađe kreditne kartice ne završava kada povučete karticu. Svako poslovanje koje pohranjuje broj vaše kreditne kartice moglo bi doživjeti curenje podataka tijekom kojeg haker dobiva pristup informacijama s vaše kartice.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!