I dalje koristite zadanu Wi-Fi lozinku? Evo zašto je odmah trebate promijeniti

Tehnologija 22. lip 202115:00 > 15:08
router, ruter, wifi, wlan
Pixabay / ilustracija

Digitalni uređaji i povezani uređaji ostavljaju tragove na internetu i stoga biste odmah trebali promijeniti zadanu lozinku na vašem routeru.

Priča iz Londona pokazuje zašto je nužno napraviti čim prije. Naime, jedna obitelj je uhićena zbog ozbiljnog cyber kriminala, a majka koja je radila kao učiteljica bila je suspendirana s posla. Policija je tijekom istrage zaplijenila sve elektroničke naprave.

Naime, ustanovilo se da je netko hakirao lozinku koju je ova obitelj koristila za Wi-fi, a haker je potom objavljivo slike dječjeg zlostavljanja na internetu.

VEZANA VIJEST

Kako se to moglo dogoditi? Obitelj nije promijenila zadanu lozinku na svom routeru što je hakerima omogućilo da da provali u njihovu mrežu i počini teška kaznena djela.

Ovo je jedan od ključnih razloga zašto biste odmah trebali promijeniti zadanu lozinku na bilo kojem uređaju povezanom s internetom. Nekoliko proizvođača koristi standardni set lozinki s minimalnim varijacijama što će hakeri provaliti bez problema.

Zadane lozinke nisu namijenjene za dugoročno korištenje i trebali biste ih čim prije promijeniti.

Kako odabrati dobru lozinku?

Kada mijenjate lozinku, odaberite neku koja je jako komplicirana i koju neće biti lako pogoditi. Osim toga, kada god je moguće koristite i dvostruku autentifikaciju.

Neki routeri mogu poslati obavijesti u slučaju da dođe do promjene nekih postavki. Ako vaš router ima tu mogućnost, poželjno je da je uključite, savjetuje Komando.

Osim toga, povremeno provjerite koji su sve uređaji povezani na vašu mrežu.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.