Kako je Netflixov nepopularni potez utjecao na broj korisnika?

Tehnologija 24. kol 202314:45 0 komentara
Pexels / Ilustracija

Prema podacima Netflixa iz prošle godine, čak je sto milijuna korisnika dijelilo lozinke s prijateljima ili članovima obitelji.

Iako su još 2017. godine iz Netflixa imali stav kako je ljubav dijeljenje lozinki, s vremenom su promijenili mišljenje, prenosi Zimo.

Kako je rast ovog videoservisa usporio, a pojavili su se i brojni konkurenti, ekipi u Netflixu bilo je jasno kako je pred njima težak zadatak zadržavanja postojećih pretplatnika.

Kako bi u tome uspjeli, stavili su veći fokus na videoigre, uveli su novi pretplatnički model baziran na oglašavanju, no za korisnike najznačajniji potez napravili su zabranom dijeljenja lozinki.

Kompanija je, na razočaranje mnogih, prošle godine krenula s najavama o zabrani dijeljenja lozinki, a od nedavno je tu najavu počela provoditi u djelo.

Prema prošlogodišnjim predviđanjima kompanije, više od 100 milijuna kućanstva dijelilo je lozinke za pristup tom servisu s članovima obitelji i prijateljima.

Neka predviđanja tada su govorila da sa zabranom dijeljenja lozinki postoji potencijal otvaranja čak 50 milijuna novih profila na tom servisu.

Ipak, sve je to bilo na razini teorije te su neki analitičari strahovali da bi im korisnici nakon takve odluke mogli okrenuti leđa, no tek sada kada je zabrana uvedena, možemo vidjeti reakciju korisnika.

A ona je, za Netflix, prilično dobra. Prema podacima za SAD, nakon što je u svibnju uvedena zabrana dijeljenja lozinki, lipanj je donio rekordno povećanje broja novih korisnika.

Podaci za srpanj, kako su objavili na Reutersu, iako nisu u rangu lipnja, također pokazuju natprosječni rast te je Netflix na tom tržištu dodao 2,6 milijuna novih korisnika.

Zanimljivo, skoro četvrtina korisnika koji su se pridružili ovom videoservisu u srpnju koriste najjeftiniji Netflixov plan koji uključuje i oglase.

To je povećanje od 4 posto u odnosu na mjesec ranije i, nakon studenog prošle godine, mjesec s najviše novih pretplatnika ovog plana.

S obzirom na to da Netflix nije krenuo sa zabranom dijeljenja lozinki na svim tržištima u isto vrijeme, trebat će sačekati još koji mjesec i službene podatke kako bi saznali kako je ta nepopularna odluka utjecala na globalni broj korisnika.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!