Obrišite ih odmah: S ovih aplikacija procurili podaci 100 milijuna ljudi

Tehnologija 21. svi 202114:39 > 15:09 0 komentara
Unsplash/Ilustracija

Mobiteli su jedna od stvari koje svakodnevno koristimo, a često preuzimamo nove aplikacije. Pri tome uglavnom mislimo da su naši privatni podaci sigurni. No, brojne aplikacije i postoje samo kako bi ukrale podatke korisnika koji ih instaliraju na svoje uređaje.

Otkriveno je da su s nekoliko aplikacija procurili podaci 100 milijuna korisnika diljem svijeta. Otkriveno je da su bili ugroženi podaci vezani za elektroničku poštu, lokaciju, razgovore, lozinke i fotografije. Sve to cyber kriminalcima omogućava da korisnicima ukradu identitet, počine prijevaru ili na neki drugi način ugroze korisnike i njihove podatke.

Provjerite svoje uređaje. Ako pronađete ove aplikacije, trebali biste ih odmah obrisati.

Astro Guru

Ovu aplikaciju preuzelo je oko 10 milijuna korisnika, a putem ove aplikacije može se doći do niza podataka korisnika, uključujući korisničko ime, datum rođenja, spol, lokaciju, e-mail adresu i podatke o plaćanju.

T’Leva

T’Leva je aplikacija koja omogućava taxi usluge, a putem nje kriminalci mogu ukrasti podatke kao što su broj telefona, puno ime korisnika, lokaciju i razgovore.

Logo Maker

Kod korisnika koji su instalirali aplikaciju Logo Maker ugroženi su e-mail adresa, lozinka, korisničko ime i drugi korisnički podaci za prijavu.

Aplikacija Screen Recorder ima više od 10 milijuna, a aplikacija iFax više od 500.000 preuzimanja. Putem ovih aplikacija hakeri su mogli pristupiti podacima koji se nalaze na cloudu.

Stručnjaci za online sigurnost savjetuju da obrišete ove aplikacije ako ste ih instalirali te da na stranici haveibeenpwned.com provjerite jesu li vaši podaci bili ugroženi, piše Komando. Prije nego što instalirate neku aplikaciju, trebali biste pročitati recenzije kako biste vidjeli savjete drugih korisnika. Osim toga, svaku aplikaciju prije preuzimanja možete najprije progooglati kako biste provjerili je li bila povezana s nekim prevarama.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!