Rad od doma donosi i veće rizike od hakerskih napada: “Tome nema kraja”

Tehnologija 01. velj 202114:35 0 komentara
kompjuter, laptop, haker, hakerisanje, program, internet
Shutterstock/Ilustracija

Informacijski stručnjak kaže da su hakerski napadi na tvrtku u kojoj radi neumorni.

“Svaki tjedan imamo desetke različitih hakerskih napada. Tome nema kraja”, rekao je Peter (koji je dao samo svoje osobno ime) BBC-u. Dalje navodi kako ih napadaju sa svih strana.

“Vidimo sve i svašta”, kazao je. “Osoblje dobiva elektroničku poštu gdje ih se pokušava navesti da ponovo postave lozinke. Događa se i da radnici na prevaru preuzmu virus te hakeri zahtijevaju da plate otkupninu. Čak se događa da su radnicima poslane poruke putem aplikacije WhatsApp gdje se od njih traži da generalnim direktorima prebace sredstva”, također se ističe u BBC-ovom članku.

Što onda firme i tvrtke mogu napraviti da osiguraju sigurnost na internetu za svoje zaposlenike?

Ted Harrington, specijalist za sigurnost na internetu, kaže da su tvrtke trebale svim radnicima dati laptop za rad od doma. I dok su veće firme napravile upravo to, manje često nisu jer nemaju sredstava. Ali Harrington naglašava važnost zasebnog laptopa za rad od kuće. “Radnicima dajte laptope i drugu opremu koju kontrolira firma. Time ćete olakšati radnicima, ali i osigurati sigurnost na internetu”, istaknuo je.

On dalje navodi da firme mogu koristiti i VPN ili virtualne privatne mreže, tako da kompjuteri koriste sigurnu i šifriranu vezu.

Stručnjaci ističu i da je važno radnike educirati o sigurnosti na internetu da bi svi mogli razumjeti s kakvim se prijetnjama suočavaju, piše BBC.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Budi prvi koji će ostaviti komentar!