Šef ChatGPT-ja želi ured u Europi: “Planiramo se pridržavati pravila”

Tehnologija 01. lip 202307:22 0 komentara
JOEL SAGET / AFP

Sam Altman želi da znate koliko on voli Europu. Altman, izvršni direktor tvrtke OpenAI koja je izradila alat umjetne inteligencije ChatGPT, prošli tjedan je proveo putujući Europom, posjetivši Španjolsku, Francusku, Poljsku, Njemačku i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Istovremeno je s političarima razgovarao o regulaciji umjetne inteligencije – sastao se s Pedrom Sanchezom, Emmanuelom Macronom, Mateuszem Morawieckim, Olafom Scholzom i Rishijem Sunakom – ali i tražio lokacije za europski ured za svoju tvrtku, prenosi Politico.

“Zaista nam je potreban ured u Europi”, rekao je Altman za Politico u petak u Parizu. “Ali isto tako, jednostavno ga želimo imati.” Prema europskom zakonu o umjetnoj inteligenciji koji će uskoro stupiti na snagu, kompanije s korisnicima u Europskoj uniji moraju biti prisutne u bloku, a nacionalna nadzorna tijela bit će zadužena za provedbu regulacije. Izbor lokacije novog sjedišta utjecat će na to koja zemlja članica će nadzirati rad tvrtke.

ChatGPT, lansiran u studenom prošle godine, istovremeno je izazvao i optimizam i nervozu po pitanju utjecaja umjetne inteligencije na budućnost čovječanstva. I dok su se neki divili vještinama novog alata za pisanje računalnih kodova i olakšavanje svakodnevnih poslova, drugi se boje da bi se ovaj moćni alat mogao koristiti za širenje dezinformacija, manipuliranog sadržaja i neobjektivnih materijala, ali i izazvati prave potrese na tržištu rada.

Francuska – logičan izbor

Ipak, čini se da političari zaista žele biti domaćini trenutno najpopularnijem laboratoriju za umjetnu inteligenciju. Francuski ministar za digitalizaciju Jean-Noël Barrot Francusku je predstavio kao “odličnu zemlju za umjetnu inteligenciju”, navodeći talentirane ljude, nuklearnu energiju (koja će opskrbljivati računala i alate umjetne inteligencije), ali i kulturno naslijeđe zemlje.

Altman još uvijek razmišlja gdje će smjestiti novi ured. “Ako bismo gledali samo na temelju bazena talenta za istraživanje umjetne inteligencije, to bi morala biti Francuska,” rekao je za Politico. “No talent i energija su me svugdje zaista impresionirali.”

OpenAI već ima zaposlene u Londonu, kažu podaci s LinkedIna, a u rujnu prošle godine tvrtka je osnovala podružnicu u Ujedinjenom Kraljevstvu.

U Parizu je Altman pokušao zaustaviti izvješća iz Reutersa da bi OpenAI mogao napustiti Europu ako se ispostavi da je novi zakon o umjetnoj inteligenciji previše zahtjevan.

“Planiramo se pridržavati pravila. Želimo nuditi naše usluge u Europi”, rekao je Altman. “Samo se želimo uvjeriti da to možemo učiniti, a ovotjedni razgovori bili su zaista produktivni.”

Stroga pravila sigurnosti

Novi europski zakon o umjetnoj inteligenciji, koji je Europska komisija prvi put predložila 2021. godine, zabranio bi neke vrste upotrebe umjetne inteligencije (kao prepoznavanje lica u nekim slučajevima), ali i uveo stroža pravila u vezi sa sigurnošću i nadzorom po pitanju osjetljivih primjena umjetne inteligencije koje se smatraju visokorizičnima. Povrh toga, verzija zakona izglasana ovog mjeseca u Europskom parlamentu navodi da generativni alati poput ChatGPT-ja, koji mogu stvarati originalan sadržaj poput teksta ili slika, mora objaviti sadržaj materijala koje koriste za obuku.

Oko pravila se još uvijek moraju složiti predstavnici Europske komisije i zemalja članica, a njime se pokušavaju umanjiti strahovi umjetnika i izdavača da bi tvrtke za razvoj umjetne inteligencije mogle koristiti njihovo intelektualno vlasništvo bez pristanka ili znanja.

“To zvuči kao odlična stvar”, rekao je Altman. “Ipak, zbog načina na koji se prikupljaju setovi podataka i činjenice da ljudi kopiraju podatke na različite načine na različitim internetskim stranicama, nije baš toliko jednostavno zakonski tražiti dopuštenje za svaki dio zaštićenog sadržaja.”

Altman misli da bi kreatori sadržaja lakše mogli znati koristi li se njihov rad temeljem toga pojavljuju li se njihova imena u upitima koja korisnici daju alatu umjetne inteligencije. “Svaki put kada napišete ‘želim pjesmu u stilu Beatlesa’, to bi trebalo biti jasno,” rekao je on.

Ipak, sve u svemu, Altman je optimistično pristupio zakonu o umjetnoj inteligenciji i rekao da bi se rado sastao s političarima iz EU-a, usprkos tome što je preskočio planirani posjet Bruxellesu. Rekao je za Politico da će se OpenAI pridružiti novom centru u Španjolskoj u kojemu će kompanije za razvoj umjetne inteligencije moći testirati koliko podliježu novim regulacijama.

“To će nas dovesti do dobre pozicije”, rekao je. “Jasnoća po pitanju regulacija bit će dobra stvar.”

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i društvenih mreža Twitter Facebook | Instagram.