Stručnjaci upozoravaju: Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja

Magazin 30. svi 202320:51 1 komentar
Pixabay / Ilustracija

Umjetna inteligencija mogla bi dovesti do izumiranja čovječanstva, upozoravaju stručnjaci, uključujući čelnike OpenAI-ja i Google Deepminda.

Mnogi su podržali izjavu objavljenu na web stranici Centra za AI sigurnost, piše BBC.

“Ublažavanje rizika od izumiranja uzrokovanog umjetnom inteligencijom trebao bi biti globalni prioritet uz druge rizike na društvenoj razini kao što su pandemije i nuklearni rat”, stoji u priopćenju.

Ali neki kažu da su strahovi prenapuhani.

Sam Altman, izvršni direktor ChatGPT-maker OpenAI, Demis Hassabis, izvršni direktor Google DeepMinda i Dario Amodei iz Anthropica, svi su podržali izjavu.

Web stranica Centra za sigurnost umjetne inteligencije predlaže niz mogućih scenarija katastrofe:

Umjetna inteligencija bi se mogla koristiti kao oružje – na primjer, alati za otkrivanje droga mogli bi se koristiti za izradu kemijskog oružja.

Dezinformacije koje stvara umjetna inteligencija mogle bi destabilizirati društvo i potkopati kolektivno donošenje odluka.

Snaga umjetne inteligencije mogla bi postati sve više koncentrirana u sve manjem broju ruku, omogućujući režimima da provode uske vrijednosti kroz sveopći nadzor i opresivnu cenzuru.

Oslabljenost, gdje ljudi postaju ovisni o umjetnoj inteligenciji”slično scenariju prikazanom u filmu Wall-E.

Dr. Geoffrey Hinton, koji je izdao ranije upozorenje o rizicima od super-inteligentne umjetne inteligencije, također je podržao poziv Centra za sigurnost umjetne inteligencije.

Yoshua Bengio, profesor informatike na sveučilištu u Montrealu, također je potpisao.

Dr. Hinton, profesor Bengio i profesor Yann LeCun s NYU-a često se nazivaju “kumovima umjetne inteligencije” zbog svog revolucionarnog rada na tom području – za koji su zajedno osvojili nagradu Turing 2018., kojom se prepoznaju izniman doprinos u računalnoj znanosti.

N1 pratite putem aplikacija za Android | iPhone/iPad i mreža Twitter | Facebook | Instagram | TikTok.